BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szupernet a belvárosban

Közép-Európa eddigi leggyorsabb mobilinternet-hálózatát építi ki Budapest belvárosában a Vodafone Magyarország. Tegnaptól a Duna-korzón, áprilistól pedig a belváros új főutcáján, a Kálvin tértől a Szabadság térig húzódó 3,3 kilométeres sétálószakaszon teszi elérhetővé a rendszerében internetezőknek a 21 megabit/s letöltési sebességet – jelentette be Beck György vezérigazgató. A harmadik generációs mobilhálózatok jelenleg jellemzően 3,6, 7,2, illetve 14,4 megabites sebességűek. A most bejelentett sebességgel másodpercenként hozzávetőlegesen ezeroldalnyi szöveg tölthető le a világhálóról. Ez a sávszélesség már a nagy felbontású videók megtekintését, az online játékok használatát is élvezhetőbbé teszi.

A premieren részt vevő Rogán Antal, Belváros-Lipótváros polgármestere a fejlesztés kapcsán kiemelte: a belvárosi helyszín kiválasztását Magyarország jövő év első felében aktuális uniós elnöksége is indokolja. A fél év alatt számtalan európai delegátus lakik és dolgozik majd az ottani szállodákban, irodaházakban, nem mindegy, milyen tapasztalatokat szereznek a város technológiai felkészültségéről.

Beck György hozzátette: világszerte már számos helyen használják a mobilszolgáltatásokat önkormányzati feladatok ellátásában is, jó lenne hasonlót elérni Magyarországon is. A polgármester pedig egyenesen e-cityt vizionált néhány éven belül a főváros ezen területére, ahol a vezeték nélküli technológiát az e-közigazgatás mellett egyéb személyre szabott szolgáltatásokban is hasznosítják majd. Példaként említette a környék nevezetességeire, szolgáltatásaira építő programajánlót.

A nagy sebességű mobilinternet egy erre alkalmas modemmel vehető igénybe, amelyet egyelőre 4500 forintért árul a mobilszolgáltató, de a vezérigazgató jelzése szerint már tárgyalnak az eszközt szállító kínai Huaweijel arról, hogy a készüléket az operátor összes mobilnet-előfizetője számára ingyen elérhetővé tegyék.

A Vodafone Magyarország hálózatában egy éven belül 300-400 ezer körüli rendszeres mobilinternetezőre számít, hároméves távlatban pedig azt célozza meg, hogy számlás előfizetőinek a többsége elsődlegesen mobilon lépjen a világhálóra. A szolgáltatónak jelenleg 434 hazai településen érhető el a széles sávú hálózata, amelyet a következő hetekben, hónapokban további 100-150 bázisállomással bővít. SGy

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.