BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Akcióznak a strandosok

A felemásra sikerült tavalyinál jobb szezonban bíznak az idén a fővárosi strandok és akvaparkok, amelyek számos újítással, változatosabb kiegészítő programokkal, valamint kedvezményes jegy- és bérletkonstrukciókkal várják a fürdőzőket.

„Tavaly a strandszezon második felében egyértelműen azt érzékeltük, hogy a fürdőzők a válság következtében árérzékenyebbé váltak. Ennek megfelelően több olyan akciót is indítottunk – mint például a Strandváró napokat, ennek keretében minden hétköznap más budapesti strandra lehetett fél áron belépni –, amely jelentős kedvezményeket nyújtott a vendégeknek. Az idén a tavalyi akciók megtartása mellett új, az összes strandunkra érvényes kedvezményes szezonbérletet, valamint családijegy-konstrukciót is bevezettünk” – mondta a Világgazdaságnak Kiss Ferenc, az öt fővárosi strandot működtető Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. üzemeltetési igazgatója. A belépőjegyek alig drágultak, átlagosan százforintos az áremelkedés, kivéve a Dagályban és a Csillaghegyi strandon, ahol a tavalyi árak érvényesek.

Az igazgató elmondta: a 2009-es szezonban a rendkívül változékony nyári időjárás, valamint a válság hatásai következtében körülbelül öt százalékkal, nagyjából 750 ezerre esett vissza a strandjaik látogatottsága 2008-hoz képest, a csökkenés pedig még nagyobb lehetett volna, ha nem indítják be az akcióikat. Hozzátette: tavaly azt tapasztalták, hogy ha borongós volt az idő, de valamilyen rendezvény, koncert volt az egyik strandjukon, akkor az időjárás ellenére nagy tömeg volt, így az idén még több sport-, illetve kulturális eseménnyel várják majd a látogatókat. „A célunk természetesen az, hogy kevésbé függjünk az időjárás viszontagságaitól” – magyarázta Kiss Ferenc.

Az üzemeltetési igazgató kiemelte, hogy a strandjaikon a tavalyi karszalagos belépőket az idén felváltja a karórás rendszer, amely gyorsabbá teszi a beléptetést – óránként 1500 fő beengedését teszi lehetővé –, és amely a belépés mellett az öltözőszekrények, kabinok nyitására, zárására használható. „A következő lépés az lenne, ha a büfékben is lehetne a karórákkal fizetni, ehhez azonban a vendéglátósokkal is meg kell állapodni, így ez legkorábban a jövő nyáron valósulhat meg” – tette hozzá.

Szintén készül új jegykonstrukciókkal az idei szezonra a május 29-én nyíló mogyoródi Aquarena. „Az eddigi diák- és gyerekjegyek mellett ez évben bevezetjük a nyugdíjasoknak szóló szeniorjegyet. Mivel az elmúlt három évben nem emeltünk a jegyárakon, az idén arra kényszerültünk, hogy enyhén korrigáljunk őket, de így is csupán átlagosan 2,5-3 százalékos drágulás lesz” – mondta az árpolitikájukról lapunknak Bán Tamás, az Aquarena csúszdapark és élményfürdő marketingigazgatója. Elmondása szerint az idén kiemelt figyelmet fordítanak a családok visszacsábítására, ezért új játszóteret építettek ki a park területén, illetve a korábbinál is több gyermekeknek és családoknak szóló animációt, programot vonultatnak fel.

Hozzátette: a 2009-es szezonjuk nem úgy sikerült, mint ahogyan azt előzetesen remélték, a korábbi, évi átlagosan 110 ezer fős látogatottságukhoz képest 15-20 százalékos visszaesést voltak kénytelenek elkönyvelni. „Ez legfőképpen az időjárásnak tudható be, összesen talán két-három napos hétvége volt tavaly nyáron” – mondta. Ennek megfelelően az Aquarenánál gőzerővel dolgoznak azon, hogyan tudnák meghosszabbítani a jelenleg a nyári időszakra korlátozódó szezonjukat, és hogyan függetleníthetik magukat jobban az időjárástól. „Már vannak erre vonatkozó elképzeléseink, terveink, amelyekbe akár egy bobpálya, sípálya, csőcsúzda építése is beleférne, jelenleg éppen forrást keresünk a beruházáshoz” – mondta. Hozzátette: az Aquarenára a 2003-as nyitása óta a kezdő beruházással együtt eddig összesen 2,5-3 milliárd forintot költöttek, a tervezett szezonhosszabbító fejlesztések költése nagyjából 300 millió forint lehet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.