BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az üzleti szférában is terjedőben az iPhone

brit Standard Chartered pénzügyi konszern 75 ezer alkalmazottja ezentúl az Apple iPhone-t is használhatja céges telefonként a RIM cég BlackBerryje mellett. Az Apple ezzel a lépéssel egy olyan vállalati szegmensben kezdett el teret nyerni, ahol eddig a rivális RIM volt az egyeduralkodó. A BlackBerry ugyanis – elsősorban kiváló biztonsági protokolljai miatt, mivel a legtöbb szakértő az iPhone-t kevésbé tartja biztonságosnak az adathalász-támadásokkal szemben – az üzletemberek telefonjaként ismert, míg az iPhone főként a lakossági fogyasztók körében népszerű, legalábbis eddig ez volt a megoszlás a két gyártó között.

Gyors fordulatra nem kell számítani, mivel más nagy pénzin-tézetek, mint a HSBC vagy a Morgan Stanley, egyelőre kitartanak a RIM BlackBerry telefonjánál. Ennek kapcsán Lu Csialin, a Macquarie Securities biztonsági elemzője a Reutersnek kifejtette, hogy véleménye szerint biztonsági szempontból rossz hír, ha a cégek elkezdenek az Apple-hez vándorolni, de ennek hatása csak jóval később lesz érzékelhető, mivel a vállalatok komoly belső teszteket is végeznek a használni kívánt készülékekkel.

A piacvesztés miatt nem aggódik a RIM kínai üzletágának ügyvezető igazgatója sem. Gregory Shea elmondta: ebben a dinamikus üzletágban gyakoriak a váltások a gyártók között, a piacon számtalan innovatív cég található, nem tart különösebben az Apple térnyerésétől.

A legnagyobbnak számító amerikai okostelefon-piacon jelenleg a RIM rendelkezik a legnagyobb, 36 százalékos részesedéssel, míg az Android operá-

ciós rendszerrel futó készülékek 28, az Apple készülékei pedig 21 százalékot tudhatnak magukénak. Globálisan az Apple 2010 első negyedében 16,1 százalékra növelte a részesedését, míg a Nokia a piac 39,3, a RIM 19,4 százalékát tartja kézben. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.