BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drágulhatnak a notebookok

Az idei első negyedévben öszszességében 10 százalékkal több személyi számítógépet szállítottak a gyártók a magyarországi piacra, ez a tavalyi meglehetősen nyomott év után jó hír az iparágnak – így összegezte az IDC e héten nyilvánosságra kerülő hazai jelentését Fauszt Gábor, a piackutató vezető elemzője. Hozzátette, az eladások hajtómotorjai a vizsgált időszakban is egyértelműen a hordozható eszközök – netbook, notebook – voltak, ezekből együttvéve 28 százalékos volt a bővülés. Itt azonban fontosnak tartotta megjegyezni, hogy ebben szerepet játszott az is, hogy a gyártók egy jelentős része előre hozta a szállításait, mivel a második negyedévben technológia-, illetve modellváltás miatt várhatóan kevesebbet tudnak majd kínálni. A netbookokból éves összehasonlításban még mintegy 40 százalékot nőtt a piac, de ténylegesen a múlt év harmadik negyedétől már stagnál az eladott darabszám. Ennek Fauszt Gábor szerint jelentős részben az az oka, hogy az otthoni felhasználók mostanra lettek tisztában azzal, mire valók és mire nem alkalmasak a mini notebookok. Ezeket a gyártók nem általános használatra, hanem kimondottan internetezésre és elektronikus levelezésre fejlesztették.

Az asztali gépek piacán ugyanakkor folytatódott a lejtmenet, a tavalyi közel 41 ezer darab után az idei első negyedévben kevesebb mint 30 ezer jelent meg a hazai kínálatban. Ez utóbbi egyben jelzi a vállalati beruházások elmaradását is, hiszen ebből a szegmensből az utóbbi egy-két évben egyértelműen kivonultak az otthoni felhasználók, akik ma már csak hordozható PC-ket vásárolnak.

Az első negyedévben a márkák kínálatában már erőteljesen megjelent a hazai piacról korábban hiányzó Samsung. A tényleges eladási mutatói azonban inkább az év további részében jelenhetnek meg markánsabban, vélhetően valamelyik másik márka rovására – mondta Fauszt Gábor.

Ami az árakat illeti, itt is trendváltásra lehet felkészülni, az elmúlt években megszokott folyamatos áreróziót drágulás válthatja fel – hangsúlyozta az elemző. Ennek oka egyfelől a forint-euró-dollár árfolyam nagyobb mértékű ingadozásában keresendő, másfelől abban, hogy az új generációs processzorokat már magasabb áron szerezhetik be a gyártók, illetve abban is, hogy helyenként súlyos részegységhiánnyal küszködnek, nincs elég kijelző, akkumulátor és memória.

Az értékesítésben folyamatosan törnek előre a távközlési szolgáltatók a mobilinternet mellé eladott notebookokkal, szerepük a teljes hazai eladásban megközelíti az 5 százalékot. A nagy kereskedelmi láncok viszont visszaszorulóban vannak, előtérbe kerültek az online értékesítők.

Óvatosan tervez a Fujitsu

Örülünk a piaci optimizmusnak, de azért óvatosan tervezünk 2010-re – válaszolta lapunknak Poros Gábor, a Fujitsu magyarországi vezetője. Hozzátette: abban viszont bízni lehet, hogy a céges vevőkörben tavaly elhalasztott PC-beruházások egy része az idén már megvalósul.

Úgy látja azonban a szakember, hogy a gazdasági élénkülés az információtechnológiai piacon várhatóan néhány hónapos késéssel érezteti majd a hatását.

Úgy látja azonban a szakember, hogy a gazdasági élénkülés az információtechnológiai piacon várhatóan néhány hónapos késéssel érezteti majd a hatását. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.