BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

(Kis)bolygó magyar tudóspalánták

Verseny. Az elmúlt öt évben két magyar fiatalról, Rátai Dánielről és Spohn Mártonról neveztek el Amerikában kisbolygót. Ebben az évben két újabb hazai tudóspalánta részesült ebben az elismerésben. Május közepén San Joséban hirdették ki az Intel által támogatott Nemzetközi Tudományos és Innovációs Verseny, az ISEF (Intel International Science and Engineering Fair) győzteseit. Az idei díjazottak között szerepelt két magyar középiskolai diák, Sugár Krisztina és Simon Dávid Szabolcs is.

A budapesti Szent Margit Gimnázium végzős diákjai, akiket az ISEF hazai társszervezete, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) delegált, hulladékhőpumpa elnevezésű találmányukkal a csapatmunka kategóriában második helyezést értek el, míg a China Association for Science and Technology (CAST) szervezet nevével fémjelzett külön kategória győztesei lettek.

A második helyezés rangját az is jelzi, hogy Krisztináról és Dávidról  elneveznek egy-egy Föld közeli kisbolygót. Különdíjként pedig ez év augusztusban részt vehetnek a CAST fiataloknak szóló tudományos és innovációs versenyén Kínában.

A magyar tehetségek projektje a számítógépek hőleadás-problémájának megoldását tűzte ki célul. Egy olyan, teljesen önműködő rendszert mutattak be, amelynél a számítógép által termelt hőt egy Stirling-motor segítségével hasznosítják újra, méghozzá környezetbarát módon. A rendszer alkalmazásával két ventilátor üzemeltetését váltják ki. A Stirling-motor üzemeltetéséhez, illetve a segítségével végzett hűtéshez nem kell külön energia, a processzor által termelt hulladékhő önmagában elegendő.

A 2010-es ISEF fődíjasa a texasi Amy Chyao lett, aki egy fényérzékenyítő anyagot, ún. fotoszenzibilizátort fejlesztett fotodinamikus terápiához, amelyet rákos megbetegedésnél alkalmaznak. A kezelés során a kóros szöveteket pusztítják el úgy, hogy a fotoszenzibilizátort segítségével aktiválják a szükséges gyógyszereket. Ezzel a kutatási területtel Amy kapta az Intel társalapítója és korábbi elnök-vezérigazgatója, Gordon E. More tiszteletére az idén létrehozott fődíjat.

Az idén összesen 59 ország 1611 középiskolás korú diákja vett részt a világ fiataloknak szóló legnagyobb tudományos és innovációs versenyén. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.