BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közműszerűvé vált a mobilinternet

„Tévedés, hogy a mobilinternet drága, korlátos, kevés helyen és bonyolultan használható” – mondta lapunknak a Magyar Telekom vállalati szolgáltatások üzletágának termékmenedzsere. Farkas Zoltán hangsúlyozta, a hiedelmekkel ellentétben a mobilinternet gyakorlatilag már közműszerűen elérhető a kis- és közepes vállalkozások számára is.

Vezetékes internete szinte minden vállalkozásnak van már, a vállalati ügyfeleknél mindig is népszerűbb volt, mint a lakosság körében. „A mobilinternetnél viszont az a trend figyelhető meg, hogy míg a lakosság előrébb tart ennek a lehetőségnek a használatában, a vállalatok nehezen szánják rá magukat annak alkalmazására” – mondta Farkas Zoltán. Ez a tartózkodás valószínűleg a már említett tévhitekből adódik. A mobilinternet azonban ma már felgyorsult világunk egyik elengedhetetlen kommunikációs eszköze, amely egyszerű és gyors hozzáférést tesz lehetővé mind az internethez, mind a saját adathálózathoz. Az irodából kilépve a mobilinternet használata előnyös, gazdaságos, segíti a vállalkozások gyorsabb és hatékonyabb működését.

A mobilinternetet kétféleképpen használhatjuk. Egyrészt egy okos telefon képernyőjén keresztül, másrészt egy laptopon. A szolgáltatást mindig a kéznél lévő készülékünk és az adott szituáció lehetőségeinek megfelelően érdemes használnunk.

Például az e-mailezés ma már gyakorlatilag közműszerűen történik, nélkülözhetetlen a napi munkához. Az okos telefonokon bárhol azonnal megnézhetők az elektronikus levelek, azonnal válaszolhatunk is, vagy éppen kedvünk szerint alakíthatjuk az időbeosztásunkat az online elérhető naptárunkban. Így az irodán kívül is naprakész információkat kaphatunk és adhatunk, amikor nincs lehetőségünk, hogy leüljünk kinyitni a laptopot. Az okos telefonok ára is csökken, és egyre több olyan alkalmazást – térképszoftverek, online valutaárfolyam, szótár stb. – építenek bele a készülékekbe a gyártók, amelyhez mobilinternet szükséges. Az adatbázist már nem kell a telefonra telepíteni, nem szükséges nagy teljesítményű memóriakártya mondjuk egy navigációs eszközhöz, mert az adatbázist az internet biztosítja. „Arra is van lehetőség, hogy a kkv-k testreszabott, egyedi alkalmazásokat vegyenek igénybe” – hangoztatta Farkas Zoltán. Szoftverfejlesztő cégek ma már bármelyik vállalkozás raktárkezelő programját át tudják úgy írni, hogy az mobiltelefonon is futhasson. Így annak az ügyintézőnek, aki például távoli telephelyre megy, nem kell jegyzetfüzetet vagy számítógépet vinnie, az adatok közvetítéséhez elég a mobiltelefonja is.

Laptopon a mobilinternet használatával a teljes képernyőt kívánó feladatok elvégzése is lehetséges (jelentéskészítés, adatok megküldése a központi adattárhelyekre), akár útközben egy benzinkút kávézójában. Kapcsolatot teremthetünk az irodában ülő vagy más helyszínen tartózkodó kollégákkal, ügyfelekkel például egy videokonferencia keretében.

Az elmúlt években sokat változott a mobilinternetes csomagok szerkezete és logikája. Míg korábban a mobilinternetezéshez egy mobiltelefont kötöttünk össze egy laptoppal, vagy külön vásároltunk SIM kártyát mobil modemmel (amelyet a számítógépbe helyeztünk), addig ma egy komfortos mobilinternet-díjcsomag áll rendelkezésünkre. „A T csoportnál a kkv-k részére olyan díjcsomagot dolgoztunk ki, amelyben két SIM kártya van” – mondta Schlégl Ákos, a Magyar Telekom vállalati szolgáltatások üzletágának szenior termékmenedzsere. Az egyik SIM kártyát tartósan a laptopban, a másikat pedig a mobiltelefonban használhatja az ügyfél. „Az újdonság az, hogy az egy szerződésben kínált két kártyának összesen egy egyenlege van, a két kártya olyan, mintha egy lenne, s nem kell cserélgetni” – hangoztatta Schlégl Ákos. Szerinte sok ügyfélben van egyfajta félelem amiatt, hogy a mobilinternet nagyon drága. Korábban valóban prémium szolgáltatás volt, de ma már az árak nem járnak az egekben. Attól is tartanak az ügyfelek, hogy nem tudják a megvásárolt kártyát teljes mértékben kihasználni a mobilinternetezésre, így pénzt veszítenek el. „Ez a konstrukció ezt az érzetet kívánja megszüntetni a vevőkben. A díjcsomag havi díja lebeszélhető és felhasználható internetezésre is, a két típusú felhasználás egy számlaegyenlegen követhető” – mondta Schlégl Ákos.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.