BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Napelemes fagyasztóládák Jászberényből

Fejlesztés. Már napelemmel működő fagyasztóládákat is készítenek az Electrolux jászberényi gyárában. Ezeket a készülékeket olyan helyekre szánják, ahol nincs áramszolgáltatás, ilyenek lehetnek a vadászházak, a távoli helyeken felépített pihenőházak, a katasztrófa sújtotta területek. Az eszközök működtetéséhez feleannyi napelem szükséges, mint amennyi a hagyományos A+-os fagyasztóládákhoz kellene. A világszerte forgalmazott készülékeket az Electrolux és a napelemgyártó SunDanzer cég közösen fejlesztette ki.

A Jászberényben gyártott készülékek több mint felét a fejlődő országokba szállítják. Ez év januárjában például ötven napelemes készüléket szállítottak Kongóba, ezek nagy részében járványmegelőző oltóanyagokat tároltak.

Haitin, ahol a napfény az ország kevés energiaforrásainak egyike, a fagyasztók többségét a kereskedelemben, élelmiszerek tárolására használják. A készülékek a földrengés sújtotta ország újjáépítésében is fontos szerepet kapnak. A helyreállított otthonok jelentős részében a napenergiát hasznosítják majd, így a napelemmel működő modellek illeszkednek az ottani lakosság várható szükségleteihez. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.