BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

SAP–Oracle: fokozódó konkurenciaharc

A vállalati informatikai rendszerek vezető szállítójaként ismert, walldorfi székhelyű SAP 4,6 milliárd euróért többségi részesedést szerez a Sybase amerikai cégben, amely az adatbázisok előállításának a piacán számít meghatározó szereplőnek. A német cég ezzel legfőbb riválisa, az Oracle területére merészkedett, hiszen az amerikai ellenfél központi üzletága az adatbázis-kezelő szoftverek előállítása.

Az utóbbi időben egymást érték az Oracle olyan vállalatfelvásárlásairól szóló hírek, amelyek szűkítették a németek mozgásterét. A múlt hónapban a Phase Forward nevű, kórházi nyilvántartási szoftvereket gyártó céget halászta el az Oracle az SAP orra elől.

A tőzsde mindenesetre a jelek szerint nehezen értette meg az SAP stratégiájának a lényegét, és nyomás alá helyezte a cég részvényeit a felvásárlás hírére. Elemzők szerint a pesszimizmus oka főleg az, hogy sokallják a Sybase-ért adott vételárat. Miközben az SAP két százalékot gyengült tegnap, az Oracle 1,7 százalékot erősödött az ügylet közzétételét követően. Hosszabb távon azonban minden bizonynyal beválik az SAP számítása a Sybase felvásárlása kapcsán, mert a lépés technológiai és piacszerzési szempontból is jó döntésnek tűnik – mutatnak rá elemzők. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.