BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Terjed a régióban a virtualizáció

IT-trendek. A költségvetési megszorítások időszakában a kiadások visszafogása a virtualizáció terjedésének a fő oka – ez derül ki abból a felmérésből, amelyet az IDC amerikai piackutató cég végzett nemrég hat nagy kelet-közép-európai pénzügyi, távközlési, olajipari és közművállalat bevonásával. Számos informatikai szervezet azonban már ma is a bonyolult problémák innovatív és gazdaságos megoldási módszereként tartja számon a szervervirtualizációt.

A zöld IT, a konszolidáció, a dinamikus infrastruktúra, a kockázatkezelés, a katasztrófaelhárítás, a grid számítástechnika és a számítási felhő szempontjából egyaránt kulcsszerepet játszó virtualizáció a szakértők szerint egyenesen mentőöv lehet a jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzetben. Hiszen az informatikai kiadások eredményes csökkentésén túl a termelékenységet is számottevően javítja. Ez is hozzájárul a szervervirtualizáció nagy ütemű terjedéséhez.

Az IDC szerint a szervervirtualizáció ígéretes technológia, amely a jövőben – más innovatív megoldásokkal együtt – visszafordíthatatlan változásokat eredményez az adatközpontos környezetben. A cég témába vágó legutóbbi jelentése szerint 2007–08 között 12,3-ról 15,4 százalékra nőtt a virtualizált új szerverek aránya az Európát, Közel-Keletet és Afrikát átfogó EMEA régióban. Az új szerverek virtualizációs szoftverei több mint 560 millió dollár árbevételt generáltak tavalyelőtt a térségben.

Kelet-Közép-Európában is fejlődik a szervertechnológia, tavaly lendületesen terjedt az x86-os szerverek virtualizálása, amely megszokott módszerré vált számos szerverprobléma megoldására – a konszolidációs kérdésektől kezdve az energiahatékonyságon át a régi hardverekkel és alkalmazásokkal való kompatibilitási nehézségekig. Az utóbbi két év gyors ütemű fejlődése nyomán a virtualizáció az új technológiák fejlődésére jellemző négy szakasz közül hármon – felkapott téma, korai bevezetés és széles körű elterjedés – máris túllépett. VG



Mellőzött történelmi gyökerek

A virtualizációt az IBM dolgozta ki a hatvanas években a nagy teljesítményű, úgynevezett mainframe számítógépek használatának optimalizálására. A 80-as, 90-es években mellőzött technológia mostanában került a figyelem középpontjába, mégpedig annak köszönhetően, hogy a szerverköltségek csökkentésével párhuzamosan képes a kihasználtság, a reagálókészség és a rugalmasság javítására.


-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.