BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Videojátékok: a verseny a mobilra települ

Játékpiac. A gazdasági krízis a videojáték-szegmenst sem hagyta érintetlenül, hiszen az öreg kontinens öt legnagyobb piaca közül Nagy-Britannia és Olaszország több mint 16, Franciaország 17, míg Németország 14 százalékot meghaladó esést könyvelhetett el a forgalomban 2009-ben az előző esztendőhöz képest. Ezek tükrében Olaszország 10,6 százalékos lejtmenete kifejezetten enyhének mondható, jóllehet a negatív adat öt év folyamatos bővülésének vetett véget.

A videojáték-piac csökkenő eladásai mellett ugyanakkor ugrásszerű emelkedés jellemezte a mobilkészülékekre letölthető játékok szegmensét, amely különösen az Apple iPhone-ja esetében tapasztalható. Mintegy 50 ezer játék tölthető le a készülékre, többségük ingyen, ám amelyekért fizetni kell, ott is minimálisak a költségek. Az iPhone-tulajdonosokat például a Gameloft játékfejlesztő igen bőséges kínálattal látta el, ez tavaly az előző év árbevételének duplázódását eredményezte számára.

A krízisnek ráadásul még egy következménye volt: felpörgött a használtpiac. S itt nem csupán az eBay internetes aukciós weboldalon, avagy a hasonló jellegű honlapokon, illetve újságokban meglévő hirdetések számának megugrására kell gondolni. A keresleti viszonyok változása ugyanis az elektronikai termékeket árusító áruházláncokat is stratégiájuk megújítására ösztönözte: a Saturntól a Fnacig számos üzlet nyitotta meg úgynevezett „second hand” videojáték-részlegét, mint ahogy a Blockbuster amerikai cégcsoporthoz tartozó értékesítési pontok, a Gamestop és a Gamerush is hasonló lépésre szánták el magukat. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.