BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A folyamatos üzletmenet biztonsága

„Az elsődleges kommunikációs hozzáférés leállása, meghibásodása esetén sok kis- és középvállalkozás (kkv) számára a tartalék mobilútvonal kiépítése lehet az egyik legbiztonságosabb megoldás az üzletmenet zavartalan folytatására” – mondta lapunknak a Magyar Telekom vállalati szolgáltatások üzletágának szenior termékmenedzsere. Megyes István arra emlékeztetett, hogy a távközlési szolgáltató hibáján kívül is megszakadhat egy cég adatkommunikációs kapcsolata, például amikor munkagépek vágják át a kábelt, esetleg beázik. Ilyen esetben egy webes felületen online áruházat működtető cég nem tudja fogadni az árajánlatokat, megrendeléseket. Egy hoszszabb leállás esetén a fuvarozó cégek nem tudnak licitálni az áruszállításra, a kereskedelmi egységekben a vásárlók nem tudják használni a bankkártyájukat. Fennakadások történhetnek az interneten keresztüli könyveléseknél, a pénzügyi átutalásoknál, az elektronikus bevallások beküldésénél, a telephelyek közötti zárt magánhálózati kapcsolat megszakad. Az imént említett példák bizonyítják, hogy ma már a cégek zömének életbe vágó a folyamatos adatforgalom biztosítása. „Az adatkommunikáció szünetelése esetén a vállalkozásokat pénzügyi és presztízsveszteség érheti, s ez csökkentheti versenyképességüket” – hangoztatta Megyes István. Összehasonlításképpen felhívta a figyelmet arra, hogy míg Magyarországon már minden harmadik ember köt életbiztosítást, illetve a lakások 72 százalékára van lakásbiztosítás, addig az üzleti életben a cégek sajnos nem biztosítják ilyen mértékben adatkommunikációjukat és ezzel a folyamatos üzletmenetüket.

Ennek fenntartására ma már több megoldás is létezik. A bérelt vonalat használó ügyfelek részére egy újabb rézvezeték vagy optikai szál is behúzható, de nem mindig garantálható az eltérő nyomvonalon történő kiépítés. A vezetékek megrongálódása így továbbra is fennállhat. „Ezek a módszerek nagyon költségesek, közel ugyanannyiba kerülhetnek, mint az elsődleges hozzáférés, és több hónapig tarthat az engedélyeztetés is” – mondta Megyes István.

A T-Systems új, mobil backup nevű szolgáltatása a vezetékes megoldások mellett egy teljesen más, a mobiltechnológián alapuló megoldást nyújt. Ez esetben az ügyfél telephelyén működő helyi hálózatot irányító routerben (útválasztóban) egy SIM kártya üzemel. Ennek segítségével a vezetékes kapcsolat leállása esetén az adatkommunikáció automatikusan átterelődik a mobilhálózatra. Amint az elsődleges vezetékes összeköttetés újra működőképessé válik, a rendszer – szintén automatikusan – mintegy öt másodpercen belül visszaáll. A mobil backup szolgáltatás díja a vezetékes tartalék megoldásokhoz képest kedvezőbb, listaáron havi 20 ezer forint, forgalmi díj nélkül. Ezzel az előre tervezhető, alacsony költséggel az ügyfél megváltja üzletmenetének folytonosságát.

A tartalék útvonal műszaki megvalósítását érdemes a cég profiljához igazítani. „A mobil backup azoknak a vállalkozásoknak javasolt, amelyeknek fontos a folyamatos és költséghatékony adatkommunikáció, magas szolgáltatásbiztonságot várnak el, vagy ha a földrajzi adottságok miatt nem lehetséges egy másik nyomvonalon vezetékes tartalék útvonal kiépítése” – hangoztatta a Magyar Telekom szakembere. Jelenleg ezt a komplex szolgáltatást a magyar piacon kizárólag a T-Systems képes nyújtani. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.