BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Huawei gyártást hozhat Magyarországra

Tesztgyártást folytat Magyarországon a kínai Huawei Technologies Co. Ltd., s az, hogy a végleges üzlet is a miénk lehessen, függ az új kormány beruházásösztönző politikájától – hangzott el a távol-keleti cég sencseni székhelyén tartott tájékoztatón.

Mint ismert, a Vodafone Hungary széles sávú mobilhálózatát kiépítő, hálózati távközlési berendezéseket fejlesztő cég az európai piacokra szánt eszközeinek gyártását és a ráépülő logisztikát Magyarországra kívánja hozni. A tesztüzem néhány hónapja indult el, a szóban forgó berendezéseket két Magyarországon működő globális szerződéses elektronikai gyártó itteni telephelyein szerelik össze. Egyikük a tajvani Foxconn és annak komáromi üzeme, a másik a finn Elcoteq pécsi telephelye. A végleges döntés a tesztüzem befejezése után, még az idén várható. A tervek szerint az üzlet együttesen több száz főnek adhat munkát, a tesztévben 600 millió, jövőre egymilliárd, két év múlva pedig akár másfél milliárd dollárnyi exportot jelenthet Magyarországnak.

Lapunk kérdésére a kínai cég régiónkkal foglalkozó illetékesei kifejtették, hogy ha az új kormány a külföldi befektetéseket a megfelelő módon ösztönzi – például az adórendszeren keresztül –, a társaság Magyarország mellett dönt. Információink szerint a közeljövőben kívánnak erről a Huawei képviselői tárgyalni a kormányzattal. A térségen belül Csehország is szóba jöhet, ahol szintén van gyára a Foxconnak.

A Huawei Technologies egyébként az egyik leggyorsabban növekvő hálózatieszköz-gyártó a világon, egyes technológiai területeken ott van a globális piac vezető cégei között. Az egyik kihívója a régi szereplőknek, a legújabb generációs hálózatok (LTE) terén már az 1200 Mbit/s adatletöltés lehetőségét teszteli.

A tájékoztatón Beck György, a Vodafone Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója bejelentette: a kínai céggel megállapodtak arról, hogy annak első, Android operációs rendszerű okos telefonját forgalmazzák majd nálunk is, a készülék a hazai mobilszolgáltató ügyfelei számára lesz elérhető. Lapunknak elmondta, jelenleg meglehetősen alacsony, 5 százalék alatti az előfizetőik körében az okos telefonokat használók száma, a mostani megrendelés mintegy tízezer darabról szól. SGy

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.