BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az integráció hozadékai

Az Oracle és a Sun Microsystems hamarosan Magyarországon is egy társasággá válik

Már Magyarországon is a végéhez közeledik az Oracle és a Sun Microsystems integrációja – mondta el a Világgazdaságnak Reményi Csaba, az Oracle Hungary Kft. vezetője. A két amerikai informatikai nagyvállalat hazai leánycégei júliusban közös budapesti irodába költöznek, augusztustól pedig már jogilag is egy társasággá válnak. Ez a folyamat egyelőre a nagyobb európai országokban zajlott le.

Mint ismert, az Oracle tavaly áprilisban jelentette be, hogy 7,4 milliárd dollárért felvásárolja a Sunt, a tranzakciót azonban az Európai Bizottság hosszú vizsgálata után végül csak ez év január végén tudták lezárni. Larry Ellison, az Oracle főnöke a portfólióbővítés mellett elsősorban nyereségfelfutást remél az akvizíciótól, hírek szerint már az első közös üzleti évben legalább másfél milliárd dollárnyi többletet.

Az összeolvadás Magyarországon nem jár jelentős létszámváltozással, sőt vannak nyitott pozíciók, amelyekre munkatársakat keres a cég – tette hozzá Reményi Csaba. Az Oracle Magyarországon 180, a Sun 60 főt foglalkoztat.

A felvásárlással az eddig kimondottan szoftverprofilú Oracle kap egy erős hardverprofilt is a Sun-szerverek, -adattárolók révén. Reményi Csaba reményei szerint az utóbbi kategóriában a hazai piac egyik meghatározó szállítói lehetnek, de az ehhez kapcsolódó szolgáltatási piacon nem akarnak megjelenni.

A szoftverportfólió is bővülhet, a Sun azonosságkezelő rendszereinek a továbbvitelével Magyarországon az Oracle ebben a szegmensben piacvezetővé válik – emelte ki a hazai ügyvezető. Az akvizíció fontos többletének tartja még a világ legelterjedtebb programozási platformjának, a Javának a megszerzését. Ezzel közvetlen kapcsolatba kerülhetnek a globálisan sokmilliós, itthon több ezer főt számláló Java-fejlesztői közösséggel. Az Oracle alaptermékének számító, főként közép- és nagyvállalatok által használt adatbázis-kezelő rendszer is kiegészül. A Sunnal érkező MySQL a kis- és középvállalati szektorhoz nyit ajtót az egyesült társaságnak itthon is. Utóbbi terméket használják például a csak az interneten jelen lévő cégek.

Az egyesülés a viszonteladói körnek is előnyös – mondta Reményi Csaba. Különösen a hardveres partnerek járnak jól, hiszen a „vason” már egyre kisebb a haszon, így számukra a portfólió kibővülhet a többet hozó szoftverprofillal.

A felvásárlás nyomán összességében felnőhet a harmadik vertikálisan integrált informatikai nagyvállalat – az IBM és a HP mellé –, amely amúgy a világon egyedülállóként a teljes vállalati IT-infrastruktúra minden elemét is szállítani tudja. Ez az ügyfeleknek költségmegtakarítást jelenthet, valamint a beszerzések egyszerűsítését. Magyarországon már most is vannak olyan cégek, amelyek Sun-hardveren használnak Oracle-szoftvereket, idesorolható egyebek mellett az OTP, a K&H vagy az APEH. Ők ezentúl egy helyről kapják az összes támogatási és egyéb szolgáltatást, egy kézben lesz a teljes rendszerük.



Iparági kilátások

Ami az iparág magyarországi helyzetét illeti, Reményi Csaba szerint az uniós forrásokat az eddigieknél hatékonyabban kellene felhasználni, például a közszférában, amelynek IT-infrastruktúrája alapos átalakításra szorul.

A közigazgatási elbocsátások nyomán pedig meglátása szerint az informatikával lehetne a hatékonyságot növelni.

A közigazgatási elbocsátások nyomán pedig meglátása szerint az informatikával lehetne a hatékonyságot növelni.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.