BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ralit indított a börzéken a túlfűtött amerikai munkaerőpiac

Már nem fogadnak újabb széles kamatvágásra a Wall Streeten. Fényes hangulatban ünneplik a tőzsdék a váratlan munkaerőpiaci adatokat. A pesti blue chipek is kiváló formába lendültek, ám a gyengélkedő forintnak nagyon rosszkor jött a dollár intenzív erősödése.

Meglepte a Wall Street okostojásait a pénteki munkaerőpiaci adat, mert a szeptemberi 254 ezer új munkahely százezerrel múlta felül a várakozásokat. Miközben a munkaerő-felvétel üteme szeptemberben erőteljesen felgyorsult, a munkanélküliségi ráta 4,1 százalékra csökkent, szemben a várt 4,2 százalékkal. Zárójelbe téve a novemberre várt újabb félszázalékos Fed kamatcsökkentést. 

wall street, rali, tőzsde, részvény, amerika,
Optimizmust varázsolt a tőzsdeparkettekre a munkaerőpiaci adat / Fotó: Connect Images via AFP

Lejtőre kerültek a visegrádi devizák

Az amerikai kötvényhozamok megugrottak, a részvényárfolyamok emelkednek, míg a dollár erősödött. A WSJ 

dollárindexe bő fél százalékot pattant a hírre.

Nem jött jókor a gyengélkedő forintnak a tengerentúli makroadat meg a dollár erősödése. Ilyenkor a feltörekvő piaci devizák praktikusan gyengülni szoktak. Az euró-forint 402 fölé szúrt az amerikai hírekre.

A dollár-forint 364 alól meredeken 367 közelébe emelkedett, de hasonlóan járt a lengyel zloty is, amely 3,91-ról 3,94-ra gyengült a dollárral szemben, a dollár-cseh korona kurzus pedig 22,98-ról 23,15-ig pattant.

Az erősödő dollár az olajpiaci fellendülést is kiolthatja, és fékezheti a nyersanyagpiacokat.

Megtorpantja a jegybankárokat a pénteki adat 

Az amerikai jegybank szerepét betöltő  Fed a múlt hónapban a vártnál nagyobb, félszázalékos lépéssel kezdte a kamatcsökkentési periódust. Miután a nyári enyhe inflációs adatok és a munkaerőpiac lehűlésének jelei nyomán arra a következtetésre jutottak a jegybankárok, hogy már szinte késésben vannak a kamatcsökkentéssel.

Ellenben a pénteki jelentés azt mutatja, hogy 

a munkaerőpiac túlfűtöttebb, mint azt eddig gondolták.

Hétfőn Jerome Powell Fed-elnök azt mondta, nem sietnek a kamatcsökkentéssel, ezt az óvatos hozzáállást a szeptemberi munkafelvételi adatok is támogatják. 

Most arra hajlik a Wall Street, hogy a következő kamatvágás legfeljebb negyedszázalékos lehet. 

Fellélénkültek a részvénypiacok

Mindhárom nagy amerikai tőzsdeindex pluszban nyitott. Az emelkedést a technológiai fókuszú Nasdaq Composite vezette 1 százalékos emelkedéssel.

Az európai tőzsdék is azonnal reagáltak. Az amerikai munkaerőpiaci adat hírére

a német DAX index 100 pontot pattant. 

De emelkedő pályára állt a párizsi CAC és a londoni FTSE is. A pesti tőzsde vezető indexe, a BUX is felfelé indult a napon belüli kisebb hullámvölgyéből, és majdnem másfél százalékos pluszba lendült.

A hirtelen felderült hangulatból, ahogy az lenni szokott, azonnal profitáltak a hazai blue chipek. A Richter és a Mol bő másfél százalékos, az OTP szűk másfél százalékos, míg a Telekom bő 1 százalékos nyereséget mutatott délután. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.