BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Autóvásárlás helyett inkább félreteszik pénzüket a magyarok

Alacsony fordulatszámon pörög a használtautó-piac Magyarországon. A JóAutók.hu közleménye szerint honfitársaink nem autóvásárlásra fordítják a reálbér-emelkedést, hanem továbbra is megtakarítanak. Az új autók a közeljövőben jócskán megdrágulhatnak, a használtpiacon közben a hibridek a legkeresettebb modellek.

Kismértékben nőtt a külföldről behozott használt autók száma szeptemberben, de az import még mindig elmarad a néhány évvel ezelőtti szinttől – olvasható a JóAutók.hu közleményében. A DataHouse adatai alapján írták, hogy a múlt hónapban majdnem 10 ezer használt autó kapott magyar rendszámot, ami éves szinten 8,5 százalékos növekedés. A portál vezérigazgatója szerint a magyarok továbbra is a megtakarításra fókuszálnak, nem pedig az autóvásárlásra.

Cars,In,A,Row.,Used,Car,Sales.
autóvásárlás
Nem autóvásárlásra fordítják növekvő béreiket a magyarok / Fotó: Shutterstock

A JóAutók.hu éves szinten 3-4 százalék körüli növekedést vár a külföldről behozott használt személyautók esetében – mondta Halász Bertalan. A portál vezérigazgatója szerint nincsenek meg a feltételek a piacon a havi átlagos 11 ezer darab autó behozatalához. Többek között azért, mert a reálkereset-növekedést a magyarok a megtakarításaikba teszik, és nem autót vásárolnak belőle. Hozzátette: a 400 forint fölötti euróárfolyam a következő hónapokban rontani fogja a javuló számokat.

A legnépszerűbb import használt autók rangsora nem mutat nagyobb újdonságot, miután a sorrend a következő:

  • Volkswagen – 12,4 százalék,
  • Ford – 8,7 százalék,
  • Opel – 8,7 százalék,
  • Audi – 6,7 százalék,
  • BMW – 5,7 százalék,
  • Mercedes – 5,5 százalék.

A használtautó-import mennyisége 2024 első három negyedévében összesen 82 132 volt, ami 2,7 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakában regisztrált 79 987-es értéket. Ugyanebben az időszakban az újautó-eladások száma 89 047-et tett ki, ami 7,3 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbi 83 016-os mennyiséget.

A hibridek a használtpiac legkeresettebb darabjai

Az elektromos autók nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Az EV-k újkori értékük majdnem felét elveszítik abban a pillanatban, hogy a használt piacra kerülnek. Ezzel szemben egy hibrid sokkal jobb befektetésnek számít. A Smarter Media azt írta, hogy az ötéves hibridek kevesebb mint a szalonos értékük negyedét veszítik el, amikor továbbértékesítik őket.

Drága mulatság lesz az autóvásárlás

Új károsanyag-kibocsátási határértékek lépnek hatályba a jövő évtől az unióban, ez pedig jócská felhajtja majd az új autók árát.

Az Európai Unió először 2009-ben határozott meg kötelezően betartandó, flottaszintű szén-dioxid-kibocsátási határértékeket az unióban értékesítendő új személyautókra nézve. Ezt 2014-ben, majd 2019-ben újabb szabályozások követték, amelyek fokozatosan egyre szigorúbb szén-dioxid-emissziós feltételekhez kötötték a járművek forgalomba hozatalát – írta a Smarter Media. Hozzátették: azok az autógyártók, amelyek nem felelnek meg a szigorú szabályoknak, kénytelenek lesznek bírságot fizetni. Ennek a mértéke arányos az eladott darabszámokkal, továbbá a határértéket meghaladó károsanyag-kibocsátással.

Ezek az egymást követő szabályozások mind jelentős, jellemzően öt-hat éves türelmi időt hagytak az autógyártóknak, hogy fokozatosan elérjék a kitűzött célt – írta a Smarter. A legutóbbi, 2019-es rendelet nem abszolút határértékeket fogalmazott meg, hanem a 2021-re ténylegesen elért uniós átlagos szén-dioxid-kibocsátáshoz viszonyítva írt elő megadott mértékű emissziócsökkentést. 

Ez 93,6 gramm per kilométer flottaszintű, súlyozott átlagos szén-dioxid-kibocsátást jelent. Ezt az értéket kellene elérniük az autógyártóknak 2025-re. 

Ha nem sikerül, a korábbiaknál is magasabb bírságra számíthatnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.