BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Éljünk az autóstoppal az internet korában is

Számos olyan autót látni szerte a világon a sztrádákon, amelyben csupán egyetlen személy utazik, s ez bizony manapság – a folyamatosan növekvő benzinárak mellett – akár luxusnak is tűnhet. S akkor még nem is beszéltünk a környezetszenyezés mértékéről. Amikor csak tehetjük osszuk meg az autót másokkal is, s ezzel nem csupán a költségeinket csökkenhetjük, hanem egyúttal a környezetünkért is teszünk valamit – hangzik az Olaszországból érkező újszerű megoldás.

A firenzei WebDev társaság ugyanis ezt a nemes célt szem előtt tartva hozta létre a közelmúltban internetes honlapját, a Roadsharinget, amelyen a gépkocsi-tulajdonosok felajánlhatják szolgáltatásukat, nevezetesen szabad üléseiket a hasonló úti célra igyekvőknek, s így a modern kor „autóstoposai” is megtalálhatják a számukra kedvező ajánlatokat.

A honlap segít összehozni az autóst és az utast, azaz az adott útra a keresletet és a kínálatot, hiszen, aki felajánlja szabad üléseit, az feltünteti a pontos időpontot, az indulás, illetve érkezés helyét, valamint azt is, hogy a fuvarozásért kér-e anyagi hozzájárulást, majd várja, hogy valaki „lecsapjon rá”.

Az olaszországi honlapon egyébként – amely négy nyelven érhető el – már több ezer úti ajánlat található, azaz az alkotók szerint kezdi kinőni magát egy valódi autóstopbörzévé. Igaz, nem titkolják, népszerűségüknek az áprilisi izlandi vulkánkitörés is jót tett, amely több hétre egyszerűen lebénította az európai légtereket, s az utazás – túlterheltség miatt – a távolsági buszokon, illetve a nemzetközi vonatokon is egyszerűen lehetetlennek tűnt. Emiatt rövid idő alatt több ezer utas bukkant fel a Roadsharing oldalán, s úgy tűnik, a site hasznosnak bizonyult, hiszen az érdeklődők többsége ennek segítségével célba is jutott. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.