BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Esett az energiafelhasználás

Kevesebbet fogyasztottak az OECD-tagállamok tavaly a válság miatt

A világ energia-fogyasztása 2009-ben alulmúlta a megelőző esztendőét, ilyenre 1982 óta nem volt példa – áll a British Petrol (BP) legfrissebb globális energetikai felmérésében. Visszaesést regisztráltak a kőolaj (2 százalék), a földgáz (2,4) és az atomenergia (1,6) esetében, míg a szénfogyasztás gyakorlatilag stagnálást mutatott, növekedést kizárólag a vízenergiánál (1,2) és a különböző megújuló energiahordozóknál regisztráltak.

A BP a visszaesést egyértelműen a hosszú évtizedek óta nem tapasztalt gazdasági hanyatlással magyarázza. A társaság felmérése alapján a globális energiafogyasztás 1,1 százalékkal, míg az OECD-országok összesített felhasználása a GDP visszaesését meghaladó mértékben, mintegy 5 százalékkal csökkent. Nagy visszaesést tapasztaltak az Egyesült Államokat, Kanadát és Mexikót magában foglaló térségben (–5 százalék), valamint az Oroszországgal és a FÁK régiójával bővített európai térségben (–6,3).

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.