BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Frekvencia-árverések új hulláma indul

A frekvencia-árverések legújabb hulláma legkésőbb két éven belül kezdetét veszi az európai telekommunikációs piacon – állítja a Crédit Agricole legfrissebb iparági kutatása. Ezt a megállapítását a pénzintézet arra alapozza, hogy a kontinensen elsőként Németországban zárult le (a múlt héten) egy 4G-s mobilinternetes frekvenciapályázat mintegy 4,4 milliárd euró értékben, és a jövőben még több ilyen eljárás következik.

Legutóbb ekkora mértékű fejlesztésre és ahhoz kapcsolódó frekvenciaértékesítési hullámra az 1998–2000 közötti időszakban került sor, amikor a 3G-s frekvenciákat vezették be. A német hírközlési hatóságok szerint a korábban csalódást okozó, lassan elterjedő 3G-s szolgáltatásokkal ellentétben a 4G-t a végfelhasználók sokkal hamarabb használatba vehetik majd, ráadásul ezek iránt már most sokkal nagyobb kereslet mutatkozik. A negyedik generációs mobilszolgáltatások nyújtására részben azokat a frekvenciákat használják majd a szolgáltatók, amelyek az analóg tévéről digitálisra való átállás nyomán szabadulnak fel. A Crédit Agricole elemzése szerint az aukciók jelentik a mobilhálózatok további fejlődését, mivel a mobilszolgáltató cégek így hozzájuthatnak az eddig használaton kívüli vagy más céllal hasznosított hullámsávokhoz. Az újabb frekvenciákra azért van szükség, mert a megnövekedett adatforgalom miatt már nehezebben tudnak a szolgáltatók megfelelni a felhasználók igényeinek, s a kormányok ily módon serkenthetik a piacokat és ágyazhatnak meg az esetleges újabb belépőknek. Az elemzés azt is hozzáteszi, hogy az új frekvenciákkal hosszabb távon komoly költségcsökkentést érnek el a szolgáltatók, azonban a társaságok a beruházás miatt rövid távon rosszabb besorolásra számíthatnak a nagyobb hitelminősítőktől. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.