BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megújult az akaratlan roamingot jelző térkép

Mobilpiac. Megújult a szándékolatlan roaming veszélyeire figyelmeztető magyarországi térkép – jelentette be tegnap Takács Péter, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője. A szóban forgó nemkívánatos jelenség akkor fordulhat elő, ha a határ közeli településeken mobilozók készülékei a szomszédos ország szolgáltatójának hálózatára váltanak át. Erre a mobilinternet korában még fontosabb odafigyelni, mert utóbbi használatánál születhetnek a különösen „sokkoló számlák” – figyelmeztet a szakértő. Éppen emiatt az új térkép már nemcsak a GSM, hanem a határon „átlógó”, külföldi széles sávú mobilhálózatokat is tartalmazza.

Az akaratlan roaming ellen a mobil-előfizetők legegyszerűbben a kézi hálózatválasztással védekezhetnek. A szolgáltatók pedig, amikor az ügyfél telefonja egy külföldi szolgáltató hálózatára vált, kötelesek a külföldi roamingtarifákról SMS-ben értesítést küldeni. Takács Péter jelezte, hogy a korábbi felhívásoknak köszönhetően már jóval kevesebb a jelenséggel kapcsolatos magyarországi panasz.

Emlékeztetett rá, hogy július elsejétől az Európai Unió területén barangolva több mint 22 százalékkal csökken a hívásfogadás, 11 százalékkal a hívásindítás és közel 3 százalékkal az SMS-küldés fogyasztói ára. Az adatroaming esetében a nagykereskedelmi ár megabyte-onként 1 euróról 0,80 euróra csökken. A szolgáltatóknak pedig jövő csütörtöktől minden, az EU területén barangoló ügyfelüknél be kell állítaniuk az adatroamingot használók számára a számlasokktól megvédő értékhatárt. A rendelet szerint a szolgáltatók több korlátot is megállapíthatnak, akár összegben, akár adatforgalomban meghatározva a limitet. VG


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.