BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Synergon: ősztől új vezér

Ez évi célként a bevétel szinten tartását, a jövedelmezőség növelését tűzte ki a menedzsment

Szeptembertől új vezérigazgatója lesz a Synergon Informatika Nyrt.-nek, a feladatkört most ellátó Lazarovits Márkot az iparágon kívülről érkező Litauszki Róbert követi a poszton. A hamarosan leköszönő vezérigazgató lapunk kérdésére elmondta: úgy érzi, a cégcsoportnál eltöltött három és fél év után ideje új feladatok után nézni. Mérleget vonva megjegyezte: sikerként könyveli el, hogy a 2006. évi „lavinaszerű” tulajdonosváltás után, amikor az alapítók kikerültek a társaságból, a felszínen tudtak maradni, sőt a profitabilitást stagnáló bevételek mellett is számottevően növelték. Eredménynek könyveli el a múlt év végén meghirdetett stratégiaváltást, amely az addigi generalista, mindenhez értő vállalkozásból a növekedést ígérő szakmai irányokra összpontosító társaságot épít.

Volt azonban, amit nem tudott teljesíteni. A tulajdonosok az iparági átlagos 8-10 százalékos forgalomarányos profitrátánál nagyobb jövedelmezőséget vártak volna el tőle, ezt nem sikerült megvalósítani – tette hozzá.

Az ősztől érkező új vezértől nem újabb stratégiaváltást várnak, hanem a vállalatcsoport szervezeti és működési reformját, amely a későbbi növekedést szolgálja. Ennek kapcsán Litauszki Róbert fontosnak tartotta megjegyezni, hogy kreatív és innovatív szervezeteket csak kellően motivált emberekkel lehet létrehozni. A motivációk közé sorolható a pénz mellett a megfelelő munkakörnyezet, a teljesítmények elismerése is.

A Synergon csoport 2010-ben stagnáló bevétel mellett további profitnövekedéssel számol, a működési költségek további faragásával. Lazarovits Márk korábban már jelezte, hogy tavaly is sikerült olyan szerződéseket kötniük, amelyek megalapozhatják az idei évet. A teljesség igénye nélkül megemlítette az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság eszközszállítási tenderét, a Magyar Államkincstárral megkötött rendszer-támogatási szerződéseket. A hatékonyság növelése érdekében a menedzsment kijelölte a cég számára fontos iparágakat. A vezérigazgató ebbe a körbe sorolta egyebek mellett a közlekedést, a környezetvédelmet és az energetikát. A Synergon csoport tavalyi árbevételének 21 százalékát a távközlés és a médiaszektor, 14 százalékát a banki és a pénzügyi szektor, 16 százalékát az ipar és a szolgáltatói szektor, 38 százalékát pedig az egészségügy, az állami és közigazgatási szektor adta. Az egyéb, értékesítésből származó árbevétel 11 százalékot tett ki. Az elmúlt évben elbocsátásokra is szükség volt, mintegy hetven fővel csökkent a ma 355 főt foglalkoztató társaság munkaerő-állománya.

A vezetés szerint a szervezeti átalakításnak már nem csupán a hatékonyságot, hanem az innovációt is szolgálnia kell. Ennek keretében megszűntek a szakmai divíziók, de létrejött egy üzletfejlesztési igazgatóság, ahol nem csak a projekteket felügyelik, innen támogatják a stratégiai fejlesztéseket is. A stabilabb finanszírozási háttér megteremtéséhez a cégcsoport egyik fő célja a hosszú távú szerződésállomány bővítése. Ebbe a körbe tartozik a BKV-val másfél éve megkötött szerződés, amelynek keretében a közlekedési vállalat informatikai rendszereire tíz évre szóló, összességében több tízmilliárd forint értékű üzemeltetési megbízást nyert el a cég. A BKV-nál folyó vizsgálatok nyomán Lazarovits Márk nem tart a szerződés felmondásától, de a megrendelőnél várható átszervezések érinthetik az üzletet.

Névjegy

Litauszki Róbert (43)

A többféle – itthon és külföldön megszerzett – gazdasági diplomával rendelkező szakember karrierjét 1995-ben, a Curver Háztartási Termékek Kft.-nél kezdte. Az ott eltöltött két év alatt eljutott a régiós kereskedelmi vezető, illetve a hazai leánycég ügyvezetői posztjáig.

A következő öt év a Marley Magyarország Rt.-nél találta, ahol ugyancsak a cég vezetését látta el. Karrierje a Pannonpipe Kft.-nél, a későbbi Pipelife-nál folytatódott, ahol a magyar ügyvezetés mellett ellátta a román leányvállalat irányítását is.

Az ott eltöltött hét esztendő utolsó két éve a cégcsoport bécsi irodájához kötötte, üzletfejlesztési alelnökként. 2009-ben csatlakozott a Duropack-Starpack Kft.-hez, ahol az ősszel esedékes váltásig az ügyvezetői feladatokat látja el.

A többféle – itthon és külföldön megszerzett – gazdasági diplomával rendelkező szakember karrierjét 1995-ben, a Curver Háztartási Termékek Kft.-nél kezdte. Az ott eltöltött két év alatt eljutott a régiós kereskedelmi vezető, illetve a hazai leánycég ügyvezetői posztjáig.

A következő öt év a Marley Magyarország Rt.-nél találta, ahol ugyancsak a cég vezetését látta el. Karrierje a Pannonpipe Kft.-nél, a későbbi Pipelife-nál folytatódott, ahol a magyar ügyvezetés mellett ellátta a román leányvállalat irányítását is.

Az ott eltöltött hét esztendő utolsó két éve a cégcsoport bécsi irodájához kötötte, üzletfejlesztési alelnökként. 2009-ben csatlakozott a Duropack-Starpack Kft.-hez, ahol az ősszel esedékes váltásig az ügyvezetői feladatokat látja el.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.