BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Telítődik a hazai mobilpiac

Az első negyedév végén a magyarországi telefonbeszélgetések háromnegyede már a mobiltelefonokról indított hívásokból származott, március végén a mobil-előfizetések száma megközelítette a 11,9 milliót a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. A hazai távközlési piac ezen szegmense is eljutott már a telítődés szakaszába: az ügyfelek száma a korábban megszokott folyamatos növekedésből csökkenésbe váltott. Egy év alatt 230 ezerrel esett az előfizetések száma. A szolgáltatók legfeljebb azzal vigasztalódhatnak, hogy az állományon belül nőtt a biztosabb bevételt ígérő havidíjasok aránya.

A vezetékespiac évek óta zsugorodik, március végén már csak hárommillió fővonalnak volt gazdája, de azon belül egyre népszerűbb a kábeles telefonálás a szolgáltatók által kínált többes csomagoknak köszönhetően.

Folytatódott ugyanakkor az internetpiac bővülése, nőtt a szolgáltatók és az előfizetők száma is. Az idei első negyedévben hússzal több, összesen 413 szolgáltató kínálatából választhatott a közel hárommillió ügyfél. Az előfizetők száma egy év alatt közel 600 ezerrel gyarapodott. A piac ugyanakkor igen koncentrált, húsz cég tudhatja magáénak az előfizetések 90 százalékát. A mobiltechnológia már itt is erőteljesen megjelent, a mobilinternet-ügyfelek száma egy év alatt 79 százalékkal nőtt, az öszszes internet-előfizetés harmada a mobilkategóriába tartozik. VG


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.