BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tévépiac: erőnyerő a digitális

A dinamikus ügyfélszám-növekedés lendületet ad a hazai fejlesztéseknek is, már kábelen is elérhető az IPTV

Az idén már tévépiaci bevételeik erőteljesebb növekedésében is bízhatnak a távközlési szolgáltatók. Az ABI Research legfrissebb kimutatása szerint a tavalyi lassulás után ebben az évben mintegy 7 százalékkal nőhet ez a szegmens, az itt tevékenykedő kábeles és telefontársaságok globálisan több mint 312 milliárd dolláron osztozhatnak. Az optimizmust arra alapozzák a kutatók, hogy a szolgáltatók egyre nagyobb ügyfélszámról számolnak be, illetve arról, hogy meglévő előfizetőiket is eredményesen beszélik rá a többet nyújtó digitális csomagokra. A digitalizációval együtt járó új jellemzők, mint az interaktivitás, a személyre szabott tartalomrögzítés, illetve a videotár-szolgáltatás is hozzájárul az egy ügyfélre jutó költés (ARPU) növekedéséhez.

A piackutatók előrejelzése szerint 2014-ben már a 850 milliót is megközelítheti világszerte azok száma, akik valamilyen televíziós szolgáltatásra fizetnek elő, az ügyfélszám negyedével több lehet annál, mint amennyit 2009 végén regisztráltak a szolgáltatók.

Ami az egyes hozzáférési technológiákat illeti, az elemzők szerint a jövőben is a kábeles marad a legnagyobb fizetős platform, ezt követik a műholdas megoldások, míg az internet-alapú televíziózás (IPTV) képviseli a legkisebb arányt. Ez utóbbi számíthat ugyanakkor a leggyorsabb növekedésre, 2014-ben már kétszer annyian követik a műsorokat ezen a módon, mint tavaly.

A dinamikus piaci bővülés lendületet ad a technológiai fejlesztéseknek is, ebben júniusban Magyarországnak világpremieres szerep is jutott. A Magyar Telekom (MT) csoport ugyanis e hónaptól a világon elsőként tesz elérhetővé kereskedelmi jellegű IPTV-szolgáltatást kábelteleví-

ziós hálózaton a Cisco Systems EuroDocsis 3.0 technológiája és a Microsoft legújabb IPTV-s szoftvere segítségével.

A váltással a korábbiaknál jóval szélesebb körbe, összesen több mint 1,5 millió háztartásba juthat el az eddig csak ADSL-, VDSL- és optikai hálózaton elérhetővé tett IPTV-szolgáltatás. Az EuroDocsis technológia kínálta magasabb le- és feltöltési sebességnek köszönhetően mindennapossá válhat a több tévékészüléken nyújtott egyes televíziós csatornák és a Videotéka meghatározott filmjeit HD minőségben is kínáló IPTV-szolgáltatás, valamint a zenei és multimédiás tartalmak gyors internetes letöltése. Ehhez nincs szükség új előfizetői hálózati vagy más infrastrukturális beruházásra, csupán a fejállomásnál és az ügyfelek lakóhelyén kell kicserélni a vevőberendezéseket.

Hazai háttér

Magyarországon is folyamatosan növekszik a digitálisan televíziózók aránya. A tizennégy legnagyobb hazai műsorterjesztő hálózatában ez év áprilisában 15 ezerrel, 1,225 millióra nőtt a digitális televíziózásra előfizető háztartások száma – derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) gyorsjelentéséből. A digitális előfizetéseken belül 435 ezerről 447 ezerre nőtt a kábeltelevízióra vagy IPTV-re előfizetők, valamint 776 ezerről 778 ezerre emelkedett a műholdas szolgáltatást igénybe vevők száma.

Itthon már egyenesen a képernyő rabjai lettünk. Míg tíz éve napi két és fél órát töltöttünk a készülék előtt, ez év áprilisában már négy és fél órát rabolt el egyéb szabadidős tevékenységünktől a tévé. Az új technológiák (digitális adás, IPTV) viszont új lehetőségeket kínálnak a tudatos tévézéshez. A visszanézhető adás vagy az időzíthető felvétel lehetővé teszi, hogy az időbeosztásunk szerint nézzük meg a műsort.


Itthon már egyenesen a képernyő rabjai lettünk. Míg tíz éve napi két és fél órát töltöttünk a készülék előtt, ez év áprilisában már négy és fél órát rabolt el egyéb szabadidős tevékenységünktől a tévé. Az új technológiák (digitális adás, IPTV) viszont új lehetőségeket kínálnak a tudatos tévézéshez. A visszanézhető adás vagy az időzíthető felvétel lehetővé teszi, hogy az időbeosztásunk szerint nézzük meg a műsort.

-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.