BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Európában nyomulnak az okos mérők

A villany-, gáz- és vízfogyasztás intelligens mérését szolgáló eszközökből 2015-re már több mint 111 millió lesz üzemben Európa-szerte – állítja a Berg Insight. A skandináv piackutató szerint Olaszország és az észak-európai térség után, ahol ma már széles körben alkalmazzák a technológiát, Franciaország, Spanyolország és Nagy-Britannia következik a fejlett országok sorában. Ennek keretében tavaly az EdF, az Endesa és az Iberdrola, a három legnagyobb elektromoshálózat-üzemeltető nagyszabású pilotprogramokat kezdeményezett a francia és a spanyol fogyasztók körében. Jövőre már ezeken a területeken is országos méretekben kívánják alkalmazni az okos mérőket a cégek. Nagy-Britannia legnagyobb gáz- és áramszolgáltatója, a British Gas is elindította az első nagyobb „smart metering” projektet a szigetországban.

Az intellingens mérőeszközök terjedése nagymértékben függ az adott országok törvényi szabályozásától, a nyugat-európai államok többsége már el is fogadott erre vonatkozó előírásokat, az Európai Unió harmadik energiacsomagja szintén támogatja az eszközök terjedését. Magyarországon pedig egyelőre semmilyen hivatalos menetrend nincs az okos mérők bevezetésére, noha az eszközök szállításában és működtetésében, valamint az adatok továbbításában érdekelt szolgáltatók már sürgetnék azt. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.