BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az e-book első áldozata a patinás könyváruház

Tartozás. Befektetőket keres a patinás könyváruház, a Barnes & Noble. A New York-i központú cég piaci értéke a Bloomberg becslése szerint 755,7 millió dollár, ám május elsején hosszú lejáratú tartozásainak összege meghaladta a 260 millió dollárt. Hétszáz könyvesboltjával a Barnes & Noble-é a legnagyobb hálózat az Egyesült Államokban, de az e-könyvek előretörése miatti forgalomcsökkenés nehéz helyzetbe hozta a társaságot, amely most – az igazgatótanács megfogalmazása szerint – új stratégiát valósít meg, és szóba kerülhet az eladása is.

A Barnes & Noble mérsékelt sikerrel vette fel a harcot az e-könyvekre koncentráló riválisok ellen. Ennek részeként tavaly novemberben bevezette saját, Nook névre hallgató e-olvasóját, amely júniusra az amerikai piac 20 százalékát szerezte meg. A 140 millió dolláros fejlesztés ebben a pénzügyi évben azonban részvényenként 40 centes veszteséget okoz a vállalat számításai szerint. A cég eladása elemzők szerint hasznosnak bizonyulhat, ebben a piac is egyetért, mivel a hír hatására tíz éve nem látott árfolyam-emelkedést produkáltak a Barnes & Noble papírjai. Állítólag több magánbefektetői csoport is érdeklődik a vállalat iránt, de a felvásárlást végrehajtó befektetők között lehet a cég jelenlegi elnöke és legnagyobb (30 százalékos) részvényese, Leonard Riggio is, aki már jelezte vételi szándékát. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.