BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rendet vágnak az egészségügyben

Az esetleges konszolidációt struktúraváltáshoz kell kötni – egyeztek meg a szakmai szervezetek képviselői Szócska Miklós egészségügyi államtitkárral.

Ezt jelentették ki a kórházi adósságfelmérésről tegnap tartott egyeztetést követően, amelyen öt szakmai szervezet vezető munkatársa is képviseltette magát. Az államtitkár elmondta: a hónap elején kiküldött adósságfelmérésre valamennyi kórház adatot szolgáltatott, s kiderült, hogy a 173 intézményből csupán negyven körüli az adósság nélkül működők száma.

A 71 milliárd forint körüli adósságból közel 40 milliárd a lejárt beszállítói tartozás, ám annak összetételéről, a számlák határidejéről csak a még folyamatban lévő elemzések után kapnak tiszta képet. Amúgy az adósság összegének validálása augusztus 19-én, a tulajdonos önkormányzatokkal egyeztetve történik meg.
Szócska Miklós optimista a hiányzó források pótlását illetően. Mint mondta, a tartozások okait elemezve arra jutottak, hogy közrejátszott benne az ágazatból az elmúlt időszakban történt forráskivonás (ez tudomásunk szerint 250-300 milliárd forintra rúghat). Nem elhanyagolható az egészségbiztosító gyógyítási finanszírozásának aránytalansága, az egészségügyi rendszer szabályozatlansága, a strukturális gondok, a szükségletektől elszakadt fejlesztések, valamint a gazdálkodási és menedzsmentproblémák. Mindezek rendbetétele feltétele az ágazat konszolidálásának. Amúgy az államtitkár úgy látja: túlságosan előtérbe került az elmúlt időben a fekvőbeteg-ellátás, s elmaradt a népegészségügy. Pedig részben ez határozza meg a későbbi kórházi szükségletet.
A szakmai szervezetek szerint sürgős és távolabbi intézkedésekre van szükség. A lejárt tartozást szeptember-októberre pótolni kell a kórházakban, hogy az ágazat stabilitása, a beszállítók bizalma megmaradjon. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.