BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szenved a régiós turizmus

Egyedül Horvát- és Törökország számíthat kimagasló 2010-es esztendőre

A gazdasági válság utóhatásai még erősen érezhetők a turisztikai ágazatban: 2010 első felében világszerte 880 millióval, azaz – éves öszszehasonlításban – 4 százalékkal csökkent a beutazó turisták száma – olvasható a World Tourism Organization friss jelentésében.

A közép- és a délkelet-európai régió sem kerülhette el a válságot: térségünkben azonban két ország a nagy nyertesek közé tartozik. Az első fél év 11,5 millió turistájával Törökország minden eddigi rekordját megdöntötte, igaz, ez jelentős részben annak köszönhető, hogy a gazdasági megszorítások miatt szinte állandósuló sztrájkokkal küzdő Görögország helyett inkább az Égei-tenger másik partját választják az utazók. Szintén nem lehet panasza a szezonra a horvát idegenforgalmi ágazatnak: az első fél évben 2,7 millió turista összesen 19 millió vendégéjszakát töltött az Adrián. A kiugróan jó idegenforgalmi adat a horvát gazdaság növekedési kilátásait is jelentősen megnövelte, a fenyegető 0,5 százalékos visszaesés helyett az előrejelzés szerint Zágráb csaknem 3 százalékos növekedést könyvelhet el 2010-ben.

A nyertesek mellett a régiónak nagy vesztesei is vannak, a legnagyobb visszaesést Románia tudhatja a magáénak. Az ország egészét tekintve 4,5 százalékkal, 6,7 millióra esett vissza a vendégéjszakák száma 2009-hez képest. A rossz teljesítmény azonban csak részben írható a válság számlájára, elemzők a turisztikai fellegvárnak számító Fekete-tengernél a szolgáltatások rossz színvonalát, a katasztrofális higiéniai állapotokat emelik ki, míg a másik fő vonzerőnek számító Kárpátok (és Székelyföld) esetében a szeszélyes időjárás, a sok nyári csapadék és az ennek nyomán keletkező áradások is felelősek az elmaradó turistákért.

Régiónkban – a szobafoglalá-sok számát tekintve – hazánk viszonylag jól ellenállt a válságnak: a KSH adatai szerint 2010. január–júniusban 1,4 millió külföldi vendég 3,9 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken. Ugyanakkor a szállodai szobaárak és a szobák foglaltsága a régiós vetélytársunknak számító Bécshez és Prágához képest nálunk zuhantak a legnagyobbat. V

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.