BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Durva gázáremelés jöhet jövőre?

A szolgáltatók tízszázalékos gázáremelést tartanak indokoltnak már októbertől, a kormányzat azonban idén nem akar gázáremelést. Az elemző szerint, ha valóban elmarad a drágulás, jövőre még nagyobb mértékben megugorhat a gáz ára, akár húsz százalékkal is.

Az MR1 – Kossuth Rádió összeállítása szerint több gázszolgáltató is úgy véli, hogy október elsejétől tízszázalékos lakossági gázáremelésre van szükség.

A nemzeti fejlesztési minisztérium államtitkára, Völner Pál az Indexnek adott interjúban megismételte: a kormányzat célja az, hogy idén ne legyen gázáremelés. Áprilisban volt, júliusban viszont nem. Völner Pál azt mondta, az árakat ebben a hónapban tudják véglegesen meghatározni. A GKI energiakutató ügyvezetője, Hegedűs Miklós szerint, ha most nem lesz áremelés, januártól - mindent egybevetve - brutális, 15-20 százalékos emelés is elképzelhető.

Völner Pál az Indexnek azt mondta, hogy ha nagyon meglódulna a gáz- és távhőár, a kormány közbelép. Arról nem beszélt, mit jelent a kormány számára a távhő vagy a gáz árának drasztikus emelése, és arról sem, hogy erre jövőre mennyit lehet költeni. Az államtitkár szerint nem kell csökkentenie a jelenlegi kormánynak a támogatási keretet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.