BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

M-egészség: a mobil mint vész- vagy állapotjelző

A legtöbb ember mobiltelefon nélkül már nem is tudja elképzelni életét, ám míg a többség számára a napi kommunikáció elengedhetetlen funkcióját tölti be a készülék, addig másoknak a szórakoztatást vagy az üzleti kapcsolatot jelenti. Mostantól azonban egy új „szolgáltatás” is felkerülhet a telefon palettájára, a készülék a betegségek feltérképezésében is aktív szerepet „vállalhat”. A kutatók legfrissebb tanulmánya szerint ugyanis a mobil fontos közvetítő funkcióhoz jut a téren, hogy a betegségeket mielőbb észrevehessék, miután a test „árulkodó” jeleit azonnal elküldi wifi-, illetve 3G-s kapcsolat útján az orvosoknak.

A technológia korai vészhívónak is tekinthető – amellyel a holland kutatócég, az Imec rukkolt elő nemrégiben –, hiszen elektrodiagrammos érzékelők segítségével a telefon bármilyen felismerhető veszélyre figyelmeztetne.

Első körben az egyén EKG-ját figyeli a készülék, amely a várakozások szerint a szívbetegeknél – főként a ritmusszabályozóval rendelkezőknél – igen komoly segítséget jelenthet, hiszen bármilyen eltérésről azonnal értesül az orvos, s az SMS-ben kézhez kapott paraméterek ismeretében cselekedni tud. A jövőben azonban a kutatók az emberi test egyéb szerveit is „feltennék a hálóra”, lehetővé válna ugyanis, hogy az agy, illetve az izmok működését is figyelemmel kísérhessék a kezelőorvosok.

Ráadásul nem csupán a krónikus betegségekben szenvedő egyéneknek nyújthat segítséget a holland kutatók fejlesztése, a módszer azoknak is hasznos lehet, akik kitettek valamilyen orvosi kockázatnak, legyen szó fitnesztermekbe járókról vagy élsportolókról. A lehetőségek azonban végtelenek, hiszen a jövőben akár a test hőmérsékletét, illetve a pulzusszámot is figyelemmel kísérheti a mobilkészülék, s azonnal riaszthatja az orvost, így nem csekély időt is meg lehetne takarítani.

A holland kutatócég fejlesztésének prototípusát nemrég mutatták be San Diegóban, s úgy tűnik, ezzel új fejezet nyílhat az egészségkutatás terén: az úgynevezett „m-health”, azaz mobilon alapuló orvostudomány. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.