BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

PC-piac: drámai negyedév után

A válságadó padlóra küldi a céges számítógép-beszerzéseket – Kipukkant a netbooklufi

Drámaian rossz negyedévet zárhattak Magyarországon a személyiszámítógép-márkák, az egy esztendővel korábbihoz képest közel 30 százalékkal zuhant a piac – derül ki az IDC piackutató előzetes adatokat tartalmazó harmadik negyedévi felméréséből. (A cég kimutatásában a márkáktól a nagykereskedelemnek szállított mennyiségek szerepelnek.)

Az asztali PC-knél több mint 8 százalékos volt a visszaesés július és szeptember között az előző évi hasonlóan negatív mutatójú időszakához képest. Ezt a PC-kategóriát inkább a vállalatok és az intézmények vásárolják, otthoni felhasználásra még az újabban piacra dobott érintőképernyős modellek sem igazán kelendők – mondta Fauszt Gábor, az IDC elemzője. Mint hozzátette, a kormányzat továbbra sem költ hardverre, a cégek pedig még a válság utóhatásait nyögve a korábbiaknál visszafogottabbak. Az elmúlt negyedévben ötszáznál nagyobb darabszámú projekt nem is volt Magyarországon, pedig nem is olyan régen még több ezer darabos PC-beszerzésekről is lehetett hallani.

A notebookpiacon még jelentősebb, 25,9 százalékos volt a zsugorodás. Ez Fauszt Gábor szerint az év eleji túlkészlezetéssel magyarázható; ennek következtében a disztribútorok erre a negyedévre tudták kitakarítani a raktáraikat, addig újabb tételeket nem nagyon rendeltek. A hordozható számítógépek tömegesen még ma is inkább lakossági és nem üzleti terméknek számítanak, a lakosságnál viszont láthatóan elfogyott a tartós fogyasztási cikkekre szánt pénz – húzta alá Fauszt Gábor.

A netbookpiacon pedig egész egyszerűen kipukkant a lufi: még a termék iránt a legelkötelezettebb távközlési szolgáltatók is kivonultak mögüle az elmúlt hónapokban. A netbookok részesedése ma már alig 8 százaléka a hordozható gépekének, szemben az egy évvel korábbi 18 százalékkal. Az ok a termékek árában keresendő; manapság 75–90 ezer forint között kaphatók a kiskereskedelemben, miközben 120 ezerért ugyanott már teljes értékű notebookok is beszerezhetők. Az elemző szerint legfeljebb 60 ezer forintért lennének kelendőbbek a netbookok.

A nyári visszaesést a minden korábbinál durvább árfolyammozgással is magyarázza Gottlieb István, a Lenovo Hungary Kft. vezetője. A dollár árfolyama 190–230 forint között mozgott. Emiatt a nagykereskedők kénytelenek voltak kivárni, amíg ezek a folyamatok lecsillapodtak, ugyanis a különbözetet nem tudták volna érvényesíteni a kiskereskedelmi árakban. A tajvani márka egyébként mostanában nyitotta meg első saját kiskereskedelmi boltját, amely főként a lakossági szegmenst célozza meg. Gottlieb István szerint a notebookok már személyes tárggyá és egyre inkább divatcikké válnak.

Ami a következő negyedév kilátásait illeti, a kormány válságadója egy időre padlóra küldi a hardverberuházásokat, az extra teher ugyanis főként azokat az ágazatokat (bank, távközlés) érinti, amelyek egyébként sok számítástechnikai eszközt vásárolnak. Ismételt növekedésre legfeljebb a következő év közepétől számíthat a szakma, miközben a régió más országaiban már tartósabbnak ígérkezik a fellendülés – véli Takáts Kristóf, a HP Magyarország Kft. vezérigazgató-helyettese. A hazai kis- és középvállalatokat a pénztelenség és a bizonytalanság jellemzi – mondta –, emiatt csak a minimális eszközigények kielégítésére vállalkoznak, nem fogékonyak a számítógépek terén megjelenő újdonságokra. A kkv-s munkahelyeken nálunk még mindig az „egy ember, egy PC” felfogás az uralkodó, a nagyvállalatok is csak mostanában kezdtek nyitni a virtuális, vékony kliens megoldások irányába.

A szokásosan élénk karácsonyi szezon is kérdőjeles az idén a már említett gyenge vásárlóerő miatt, növekedésre nem, legfeljebb stagnálásra lehet számítani. Két eszköz eladásában várható némi élénkülés; az egyik az iskolai (classmate) PC, amellyel kapcsolatban az önkormányzatok számára ismét kiírják az uniós pályázatokat. Ezekből a készülékekből, amelyeket egy hazai cég, az Albacomp szerel össze, jövő szeptemberig közel húszezer találhat gazdára. A következő hetekben-hónapokban jelennek meg a magyarországi piacon az első legális tábla PC-k; a Samsung például tegnap jelentette be, hogy novembertől dobja piacra a Galaxy Tabet. Nagy áttörés azonban ezeknél az eszközöknél sem várható mindaddig, amíg a kártyafüggetlen változatok ára 200-250 ezer forint – véli Fauszt Gábor. Szerinte 120 ezer forintos árszintnél jöhetne lendületbe a piac.

A harmadik negyedévben a notebookpiac több mint harmadát lefedő Acer magyarországi vezetője, Majoros Miklós úgy véli: akár az év vége felé is éreztetheti már hatását a kormány családi adókedvezménye a hazai számítógéppiacon, főként hitellel támogatott elővásárlások formájában. Ha nem, legkésőbb a januári leértékelések, készletkiárusítások idején élénkülhet meg a lakosság kereslete.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.