BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tesztelik az íriszazonosítást

Ezt tartják a második legelfogadottabb biometrikus felismerő módszernek

Az elmúlt esztendők kutatásai nyomán az ujjlenyomat után az íriszfelismerést tartják a második legelfogadottabb biometrikus azonosító módszernek, az emberek második legfontosabb biometrikus karakterjegyének. Kérdés azonban, hogy ezt a technológiai lehetőséget milyen mértékben lehet kiaknázni. Az amerikai hatóságok mindenesetre a határátlépésnél „bevetnék” ezt a módszert, méghozzá Mexikóban. Elsőként a texasi McAllen városában tesztelik a rendszert, próbálva általa kiszűrni az illegális bevándorlókat.

A napokban indított próbát igen komoly várakozások előzték meg. A szerkezet elvileg akár ötven egyént is be tud azonosítani néhány méter távolságból, méghozzá egyetlen perc alatt. Az íriszolvasó előnyeként említhető mindez, azaz hogy a megcélzott személyeket akár „futtában” is be tudja azonosítani. Ezáltal időt takarít meg a hagyományos digitális megoldásokkal szemben, ráadásul mivel bizonyos távolságból működik, az esetleges fegyveres összetűzéseknek is elejét lehet venni.

A módszer tulajdonképpen nem is annyira új keletű, hiszen a Pentagon három évvel ezelőtt már kísérletezett az új technológiával iraki foglyokon. A nagyobb amerikai repülőtereken pedig 2005–08 között működött az úgynevezett Registered Travelers program, amely a várakozni nem szerető embereknek kínált megoldást: a projekthez csatlakozók egyszer, a regisztráció után estek át a mindenre kiterjedő biztonsági ellenőrzésen. Ezt követően egy egyedi azonosítókártyát kaptak kézhez, amelyen a biometrikus adataikat – köztük az íriszazonosítót – lehetett megtalálni.

A civilszervezetek tiltakozását mindenesetre már kiváltotta a kezdeményezés, hiszen mint mondják: anélkül azonosítják be a személyeket, hogy erről tudomásuk lenne. Az amerikai hatóságok szerint ugyanakkor nem sértene személyiségi jogokat az íriszazonosító, az adatokat ugyanis elzárt helyen tartanák, nem kerülne ki semmilyen más szervezethez, s nem használnák fel más célokra sem.

Kérdés persze, hogy a technológiát élesben is „bevetik-e” majd a határátkelő helyeken. A pakliban mindenesetre benne van, hiszen ezáltal kiváltanák az ujjlenyomat-felismerőt, amelyet egyébként a bevándorlók elfogása, illetve lecsukása esetén használtak. Ráadásul igen komoly „forgalomról” van szó, hiszen évente több ezer illegális bevándorló kerül a hatóságok kezébe.

A biometrikus azonosító mindenesetre a pénzügyi szektor érdeklődését is felkeltette, a módszerrel ugyanis a várakozások szerint visszaszoríthatnák a hamis személyazonossággal elkövetett csalásokat. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.