BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Trendi kütyük karácsonyra

Bár még napjainkban is meghatározó szerepet játszik a használhatóság és a hatékonyság egy-egy műszaki eszköz kiválasztásánál, egyre fontosabb szempont az esztétikum és természetesen az, hogy mennyire trendi. A divat ugyan nem mostanában tört be a technológia világába, de az utóbbi években mintha felgyorsult volna ez a folyamat. A mobiltelefonok, hordozható számítógépek mellett a navigációs eszközök, televíziók tervezésénél is egyre fontosabb: azon túl, hogy maximálisan el tudják végezni azokat a feladatokat, amelyekre kifejlesztették őket, kövessék az aktuális divatirányzatokat, trendeket. Összeállításunkban – a karácsonyi ajándékozás megkönnyítésének szándékával is – olyan eszközöket mutatunk be (természetesen a teljesség igénye nélkül), amelyek nemcsak képességeik, de megjelenésük miatt is felkeltik a figyelmet, vagy éppen nélkülözhetetlenek azok számára, akik lépést akarnak tartani napjaink trendjeivel.

A „kütyüvilág” divatdiktátora napjainkban egyértelműen az Apple, amely mind az okos mobilok, mind a tábla PC-k területén egyre meghatározóbb. Példaértékű, ahogy a cég nemcsak újabb és újabb eszközöket hoz létre, de meg is teremti azok piacát, hónapokkal a boltokba kerülés előtt jókora érdeklődést keltve irántuk, majd divattá téve az új készülékek használatát.


Almás finomságok

Az iPod digitális zenelejátszók voltak talán az első olyan eszközei a társaságnak, amelyek igazán trendivé váltak, és ennek megfelelően komoly figyelmet fordítottak a külsejükre is. Az évtized közepén számítottak igazán nagy durranásnak ezek a készülékek, és bár azóta több izgalmas terméket is piacra dobott a társaság, még most is jelennek meg újdonságok ebben a kategóriában. Szeptemberben érkezett meg a magyar boltokba az Apple iPod nano, amelynek Multi-Touch felületéről a felhasználók közvetlenül a kijelzőt használva, egyetlen koppintással vagy lapozó mozdulattal érhetik el a zeneszámokat, előadókat, albumokat és lejátszási listákat. Az előző generációhoz képest majdnem a felére csökkentették a készülék méretét és tömegét, a fényezett alumíniumból és üvegből készült burkolaton pedig beépített csíptető is található, így akár ruhán is viselhető.

Az Apple új termékei közül egyelőre az okos telefonok, az iPhone-ok viszik a prímet, már nálunk is kapható a készülékek legújabb generációja, az iPhone 4. Ez az eddigi legvékonyabb és legerősebb iPhone modell, a Retina kijelzőnek köszönhetően minden eddigi telefonos képernyőnél nagyobb felbontásával hihetetlenül élesen jeleníti meg a szöveget, képet és videót. A telefon egy 5 megapixel felbontású, LED-es vakuval kiegészülő fényképezőgépet is tartalmaz, és alkalmas HD-minőségű videofelvételek készítésére. A készülék jelenleg a T-Mobile kínálatában kapható nálunk, az ár a választott előfizetői csomagtól, a memóriától (jelenleg 16 és 32 gigabyte-os változat érhető el), illetve a hűségidőtől függ. A karácsonyi szezonra viszont az előzetes bejelentések alapján már a Vodafone is értékesíteni fogja. Érdekes lesz összehasonlítani a két szolgáltató díjajánlatait.

Elképesztő érdeklődés előzte meg az Apple tábla PC-jének, az iPadnek a bemutatkozását, és bár az első hónapok értékesítési adatai kissé elmaradtak a remélttől, egész biztos, hogy a karácsonyi szezon komoly felfutást hoz majd. Az már más kérdés, hogy a magyar piac mennyivel járul hozzá ehhez, mert bár hivatalos bejelentés lapzártánkkor még nem érkezett arról, hogy az Apple hazai üzleteiben kapha-

tó-e a termék, az Árukereső.hu például már október közepén 8 olyan üzletet tudott felsorolni, ahol megvehetjük a készüléket. Az ár 155 ezer és 200 ezer forint között volt.


Összement számítógépek

Ha már a tábla PC-knél tartunk, ugyan az Apple kellett hozzá, hogy lendületet vegyen ez a szegmens, de a jelek szerint sok igen buzgó követőre talált a cég. Itthon is kapható már a Toshiba Folio 100, amely szolid méretei ellenére egy viszonylag erős processzorral és alacsony fogyasztással hívja fel magára a figyelmet. Egyetlen feltöltéssel akár hét órán át használható, gazdag multimédiás élményt nyújt, az előre telepített programoknak köszönhetően e-könyv-olvasóként is használható, az irodai alkalmazáscsomag pedig a munkában teszi hasznossá. A japán cég a notebookok területén is megjelent egy különlegességgel, a Toshiba Satellite A665 valódi 3D-s élményt nyújt. A készülékhez mellékelt szemüveg révén térhatással élvezhetők a 3D-s filmek, játékok. Persze az élménynek ára van, a készülék ajánlott bruttó felhasználói ára majdnem 450 ezer forint.

A PC-kről szólva nem mehetünk el szó nélkül az idei ősz egyik legnagyobb durranása, a Samsung Galaxy Tab tábla PC mellett. A dél-koreai gyártó szeptember elején, a berlini IFA-n mutatta be a nagyközönségnek a készüléket, amely mind megjelenésében, mind tudásában egészen vonzó konstrukciónak tűnik. Tegnap kezdték el Magyarországon forgalmazni, először a T-Mobile kínálatában jelent meg 29900 forintos kezdőrészlettel, de az interneten böngészve már korábban is megtalálható volt egyes webboltokban, jócskán 200 ezer forint fölötti áron.

Amit ezért kapunk, az egy 7 inches kijelzőjű, fekete-fehér színekben pompázó készülék, melynek súlya mindössze 380 gramm. Ahogyan az Apple-ön kívüli világban egyre inkább általánossá vált, Android operációs rendszer fut a Galaxyn, abból is a 2.2-es verzió. Az 1024x600-as felbontású kijelző alkalmassá teszi videók lejátszására, de természetesen számos lehetőséget kínál a kommunikációra is: wifi-, bluetooth- és UMTS-lehetőség egyaránt van a készülékben. Előre telepített programok szép számmal akadnak a Galaxyn, de akinek ez nem elég, válogathat a világhálón elérhető több mint százezer androidos alkalmazás közül. Normál felhasználás mellett körülbelül 6 órányi időt bír ki egy feltöltéssel, alaphelyzetben 16 gigabyte-nyi memória áll rendelkezésre, de ez microSD-kártyával a duplájára növelhető.


3D-s megjelenítés

A Samsung a televíziók piacán is egy igazi nagyágyúval jelent meg az idén ősszel, szeptemberben kezdték forgalmazni Magyarországon a társaság LED 9000 3D tévéit. A készülékek első ránézésre vékonyságukkal hívják fel magukra a figyelmet, hiszen bár napjainkra hozzászoktunk a lapos tévékhez, a LED 9000 3D új megvilágításba helyezi ezt a fogalmat. A készülék mindössze 8 milliméter vastag, és képes a háromdimenziós megjelenítésre is. Ez azt jelenti, hogy a nagy felbontású, kétdimenziós adást át tudja alakítani 3 dimenzióssá, és ezt képes megtenni a játékok esetében is. Persze az extra tudásnak megvan az ára, nálunk félmillió forint körüli összegtől lehet beszerezni ezeket a televíziókat.

Háromdimenziós megjelenítést kínál az iGO Primo navigációs szoftverrel felszerelt Navon N750 is. Az útvonalat szegélyező épületek és környezet a vezető igényei szerint 3D-ben vagy 2D-ben is megjeleníthető a készülékre telepített 42 európai ország térképén. A szoftver meglepően gyorsan tervez, az adott napszak figyelembevételével számítja ki az optimális útvonalat. A beépített TMC-vevő folyamatosan információkat gyűjt a forgalom aktuális állapotáról, így a tervezésnél a program automatikusan elkerüli a zsúfolt útszakaszokat.


Zölden jön az otthoni segítség

A környezettudatos gondolkodás napjainkban sokszor hangzik el szlogenként, és egyre több gyártó érzi úgy, hogy a jelszavakon túllépve a gyakorlatban is tenni kellene valamit. Az újfajta gondolkodásra jó példa az Electrolux, amely a közelmúltban jelentette be környezetbarát porszívócsaládját, amelynek külön érdekessége, hogy Magyarországon készül. Újrahasznosított műanyag, energiatakarékos motor, zöldcsomagolás és zöldporzsák teszi az Electrolux új porszívóit minden szempontból környezetbaráttá. Az öt modell fekete burkolata és a diszkréten megjelenő zöld szín modern, trendi külsőt biztosít a porszívóknak, ugyanakkor vizuálisan is kifejezi a készülékek környezetbarát üzenetét. Az Electrolux új porszívóinak burkolata és alkatrészei – modelltől függően – 55–70 százalékban újrahasznosított műanyagból készülnek.

S hogy teljes legyen a körforgás, a környezetbarát porszívókat 92 százalékban újra is lehet hasznosítani, miután leszolgálták az idejüket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.