BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb akvizíciókban a lengyel Asseco

Hamarosan lezárulhat az Európában az utóbbi évek egyik legaktívabb lengyel informatikai befektetőjének számító Asseco csoport legújabb akvizíciója. A varsói tőzsdén jegyzett társaság tavalyi magyarországi cégvásárlása után ezúttal egy izraeli informatikai csoportot, a Formula Systemst szemelte ki magának. A szolgáltatásokkal és szoftverértékesítéssel foglalkozó társaság holdingvállalatában 49,16 százalékot birtokló Emblaze nevű cég részesedésére tett 108 millió eurós ajánlatot az Asseco. A tranzakció, amelynek lezárása november végén várható, újabb piacokra juttatja el a lengyel befektetőt, egyben a termék- és szolgáltatásportfóliója is bővül. A mostani felvásárlást részvénykibocsátásból kívánja finanszírozni az Asseco. Vezetése jelezte, további akvizíciókra is nyitottak a kelet-közép-európai térségben.

A kelet-közép-európai régió egyik legnagyobb szoftvervállalatának számító lengyel társaság saját fejlesztésű – főként pénzügyi – szoftvereivel futott fel az elmúlt években, bevételének több mint a fele ma is ebből a tevékenységből származik. A lengyel bankok többsége is ezeket használja.

A lengyel csoport nem ismeretlen a magyarországi informatikai piacon sem. Tavaly szlovákiai leánycégén keresztül nyolcmillió euróért 70,04 százalékos többségi részesedést vásárolt a magyar magánszemélyek tulajdonában lévő Statlogicsban, amely közepes méretű szoftvercégnek számít és pénzügyi alkalmazások fejlesztésével foglalkozik.

Az Asseco 2004-ben kezdte külföldi felvásárlásait; elsőként a szlovák AssetSoftot szerezte meg, amely ma Asseco Slovakia néven a cég leányvállalataként működik. Két évvel később két román IT-vállalatot, a Fiba Software-t és a Net Consultingot szerezte meg, majd Horvátországban és Szerbiában is vásárolt IT-profilú vállalkozásokat. Tavaly februárban a spanyol Raxon Informatica SA részvényeinek 55 százalékára tett 15,4 millió eurós ajánlatot.

A lengyel tőke általában sem ismeretlen a hazai informatikai cégek körében, az ugyancsak a varsói börzén jegyzett Teta SA tavaly 2,3 milliárd forintért megvásárolta a ma már főleg HR-alkalmazásokkal foglalkozó VT-Soft Kft. 86 százalékát. SGy

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.