BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bezár a balatonlellei jachtkikötő

Pakolhatnak a vitorlástulajdonosok és az ott dolgozó vállalkozások

A tulajdonos CIB Bank azonnali hatállyal bezárta a Balaton nyugati medencéjének legmodernebb, nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő infrastruktúrájú vitorlásturisztikai létesítményét, a BL Apartments & Yachtclub (BLYC) komplexumot, és azt a jövő szezonban sem nyitja ki. A döntés a komplexumban tevékenykedő vállalkozásokat, többek közt a charterflottát üzemeltető EastCraft Kft.-t is rendkívül kedvezőtlenül érinti – értesült a Világgazdaság. „Több hétig tartó helyzetelemzés, értékelés és a BLYC-kikötő zavartalan működésének biztosítására irányuló erőfeszítéseket követően a CIB Bank döntött a balatonlellei kikötő jövöjéről. Tekintettel arra, hogy a létesítmény nem képes bevételein keresztül saját költségeit fedezni, a CIB üzleti döntése értelmében a kikötő és a szállodakomplexum azonnali hatállyal bezár, és nem nyit ki a következő szezonban”– áll a CIB Bank Zrt. közleményében. Az ügy előzménye, hogy a pénzintézet októberben visszavette a létesítmény működtetését az addigi üzemeltetőtől.

Az alapvető probléma az volt, hogy a CIB nem gyakorolta a tulajdonosi jogait, nem ingatlanfejlesztőként viselkedett, nem értékesítette a létesítményt, hanem egy üzemeltetővel működtetni kívánták a komplexumot. Mivel ehhez nem értettek, és informátoraink szerint a szerződés sem volt transzparens, ezért a pénzintézet nem tudta felügyelni, miként alakul a létesítmény gazdálkodása. Erre utalhat az, hogy „a CIB jogi lépéseket is számításba vesz azon korábbi és jelenlegi felekkel szemben, akik a fenti létesítményen keresztül a bank számára anyagi veszteséget okoztak”.

A döntés nemcsak a hajótulajdonosokat érinti kellemetlenül – nekik 2011. március 31-ig vagy akár ez év december 15-ig kell távozniuk a kikötőből, attól függően, hogy igazolni tudják érvényes bérleti szerződésüket a banknak, vagy sem –, hanem nagy érvágás a komplexumban tevékenykedő vállalkozók, így a chartervitorláztatással foglalkozó EastCraft Kft. számára is. „Összesen legalább tízmillió forintos pluszköltséget és veszteséget okoz, hogy bezárják a lellei komplexumot. Az összes marketinganyagunkat újra kell készíteni, a hajókat át kell költöztetnünk Balatonkenesére, a vitorláskölcsönzés szolgáltatásunk pedig áprilisig szünetel emiatt” – tájékoztatta lapunkat Helmeczi Rozália, a cég ügyvezető igazgatója. Azok is pórul jártak, akik apartmant vásároltak a létesítményben, ugyanis a bezárással az extra szolgáltatások, a wellness, az étterem sem üzemel majd. Információink szerint több tulajdonos emiatt perre készül. NM

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.