BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lassú fellendülés a szállodáknál

Több a külföldi, kevesebb a belföldi vendég, szenved a balatoni régió, ugyanakkor pörög Budapest és Pécs

Stagnált a vendégek és a vendégéjszakák száma a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken 2010 első tíz hónapjában – derül ki a KSH tegnap közölt gyorstájékoztatójából. Egyre több külföldi vendég érkezik viszont a kereskedelmi szálláshelyekre; az említett időszakban öt százalékkal nőtt a számuk, az általuk eltöltött vendégéjszakáké pedig egy százalékkal. A belföldivendég-forgalom mérséklődése ugyanakkor tovább folytatódott, a tavalyi azonos időszakhoz képest két százalékkal csökkent a vendégek száma, az éjszakáké pedig gyakorlatilag nem változott.

Régiós bontásban vizsgálva az eredményeket elmondható, szenvedett a Balaton az idei évben – a külföldi és belföldi vendégéjszakák száma nyolc, illetve hét százalékkal esett vissza –, ezzel szemben a 2010-ben Európa kulturális fővárosa címet viselő Pécsen negyedével emelkedett a vendégek és a vendégéjszakák száma is. Budapesten pedig zömében a visszatérőben lévő külföldiek miatt öt százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma.

Január–októberben a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 46 százalékos volt. „Az idei év első tíz hónapjának legfontosabb tapasztalata, hogy a nemzetközi turizmus fellendülése Magyarországon még csak csekély mértékben észlelhető. Néhány kontinensen már 20 százalék körüli ütemben bővült a vendégforgalom, de sok közvetlen versenytársunknál is két számjegyű volt a növekedés ugyanebben az időszakban” – mondta lapunknak Erdei János, a Magyar Szállodaszövetség elnöke.

A hoteleknél a vendégéjszakák néhány százalékos hazai növekedését abból a szempontból csalókának tartja, hogy 2010-ben többlet szállodai kapacitások nyíltak meg, így a négy-öt százalékkal több vendégéjszaka ellenére a szállodák átlagos foglaltsága alig változott. Másrészt az értékesítési bruttó, illetve nettó átlagárak még tavalyhoz képest is csökkentek.

A jövő évvel kapcsolatban mindenesetre bizakodó Erdei János, szerinte nagy reménye a magyar szállodaiparnak, hogy a kormányzat keresletnövelési intézkedésekkel próbálja elősegíteni turizmusunk talpra állását. Véleménye szerint a belföldi keresletet akár 30-35 százalékkal is növelheti az üdülési csekkek adótartamának mérséklése jövőre, valamint a Széchenyi Pihenő kártya bevezetése. A külföldi kereslet bővülését pedig az segítheti, hogy a tervek szerint a kormány megemeli a nemzeti turisztikai marketing keretösszegét, és ezen belül külön forrást biztosít a külföldi légitársaságok hazánkba csábítására.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.