BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Start Tőkegarancia: Óriási zuhanás a KKV-knál

A hazai kis- és középvállalkozásokba 2009-ben érkezett 22 milliárd forintnyi friss tőkebefektetésből 1,6 milliárd forint származott új tulajdonostól, mely csupán harmada volt az előző évinek.

A darabszámok és az érték tekintetében is visszaesett tavaly a KKV-knál az új tulajdonosoktól érkező, tízmillió forintot meghaladó tőkebevonás - derült ki a Start Tőkegarancia Zrt. felméréséből. A társaság immár harmadik éve vizsgálja a tőkebefektetéseket az Opten adatbázisára támaszkodva. Idén márciusban a 2008-as adatokat publikálták, de az elektronikus bevallás bevezetésével lehetőség nyílt az adatok gyorsabb feldolgozására – mondta el Zoltán Csaba, a részvénytársaság vezérigazgatója.

Kiderült: 2009-ben 360 cégben mintegy 22 milliárd forint értékben volt tőkeemelés, melyből 1,6 milliárdot tett ki a 43 céget érintő, az új tulajdonostól származó forrás. Ez az összeg jelentősen elmarad a 2008-ban regisztrált 4,4 és a 2007-es 4,9 milliárd forinttól. A megcélzott vállalkozások köre is beszűkült: tavaly 52, tavaly előtt 60 társaságot érintett. A befektetések átlagos értéke is csökkent a 2008-as év 84,9 millió forintos értéke után 2009-ben csupán 37 millió volt. 2009-ben a befektetések 90 százaléka 100 millió forint alatt volt, kevés volt a nagyobb értékű tranzakció, ezért az átlagos befektetés értéke közel felére csökkent.

A legtöbb tőkeemelés mikro vállalkozásokban valósult meg, míg a középvállalkozások közül kevesen vontak be tőkét. A befektetések 28 százaléka a feldolgozóipart érinttette, 23 százalék a kereskedelembe, 12 százalékuk a mezőgazdaságba irányult. A legnagyobb befektetés egy nyugat-dunántúli bortermelőcégbe irányult, értéke 153 millió forint volt.

Zoltán Csaba szerint a befektetések alacsony száma több tényezőre vezethető vissza: a vállalkozások döntő többsége nem kíván tőkét bevonni, nyereségből, illetve hitelből fejleszt. Emellett hozzáférhetőek olcsóbb és elérhetőbb hitelforrások, valamint kedvezőtlen a tőkekínálat struktúrája is. Nagy probléma a KKV-k kockázati szintje, és azok pénzügyi helyzetének átláthatatlansága is. A tapasztalatok szerint nagy a hiányosság a társaságok alkalmassága és felkészültsége tekintetében.

A szakember szerint most már kijelenthető, hogy téves volt az a gondolat, miszerint a hitelek befagyásával nő a tőkebefektetések szerepe. Állami részvételű befektetés is csak kettő volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.