BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tavasszal nyit a Rác fürdő

A fővárossal folyó viták hátráltathatják a szállodaátadást

Szállodafejlesztés. Hét évig tartó felújítás után várhatóan 2011 tavaszán adják át a Rác fürdőt a hozzá tartozó ötcsillagos butikszállodával egyetemben – tudta meg lapunk Jean-Francois Pelouard-tól, a Rácz Hotel & Thermal Spa vezérigazgatójától. „A beruházás elhúzódásának egyetlen oka van, az pedig az UNESCO világörökség-listáján is szereplő török kori fürdőépület, pontosabban annak időigényes műemléki felújítása” – cáfolta azt a feltételezést, hogy a lelassult fejlesztési tempó hátterében gazdasági okok húzódnának meg, például a fővárosi szállodapiac túlkínálata. Az ötcsillagos szállodák budapesti piacán jelenleg a kihasználtság 50 százalék alatti, a Rácz azonban a maga 67 szobájával kevéssé hasonlítható a sok száz szobás Duna-parti nagyszállókhoz. A három-, legfeljebb négycsillagos belvárosi, Andrássy úti butikszállókhoz sem mérhető az ötcsillagos Rácz. „Mi olyan nemzetközi turistaközönséget célzunk meg, amely e nélkül a fejlesztés nélkül nem is jönne Budapestre” – jegyezte meg Jean-Francois Pelouard.

A tervezett szállodanyitással kapcsolatban nem mellékes körülmény, hogy a Fővárosi Önkormányzat új vezetése, amely a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-n (BGYH) keresztül negyedrészben érdekelt a szállodát és a fürdőt tulajdonló-fejlesztő Rác Nosztalgia Kft.-ben, vitában áll a vállalkozás többségi tulajdono-saival. György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes lapunknak nyilatkozva megerősítette korábbi álláspontját: Budapest vezetése 2002-ben rendkívül előnytelen szerződést kötött, amikor 25 százalékos tulajdonrészért cserébe az ingatlanfejlesztő kft.-be apportálták a fürdő épületét, illetve korlátlan idejű földhasználati jogot biztosítottak szomszédos telekre. „Hűtlen kezelés gyanújával feljelentést tettünk, a büntetőeljárás folyamatban van” – mondta György István. A főváros új vezetése egyszersmind a tulajdoni arányok újratárgyalását is kezdeményezte a többségi tulajdonosnál. „Első lépésként a BGYH menedzsmentje fölvette a kapcsolatot a Rác Nosztalgia Kft. egyik tulajdonosával, s közöltük az igényünket. Az információk begyűjtését követően fogunk hivatalosan is tárgyalni” – tette egyértelművé az új vezetés szándékát a politikus.

A Rác fejlesztésének teljes költsége Jean-Francois Pelouard szerint eléri a 9,5 milliárd forintot. Ebből 2,5 milliárdot önerőből állt a Rác Nosztalgia Kft. többségi tulajdonosa, 750 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kaptak a Széchenyi-terv keretében, a mintegy 6,25 milliárd forintnyi maradékot pedig az MFB finanszírozta. A projekt önerő-hitel aránya még a válság előtti hitelkörnyezetben is kedvezőnek számíthatott. A főváros új vezetésének érvelése szerint erre kizárólag a hitelfedezetként szolgáló fürdőépület, illetve telekhasználati jog birtokában volt lehetősége a Rác Nosztalgiának, ezért azonban jóval nagyobb tulajdoni hányad illette volna meg a BGYH-t.

A vezérigazgató közölte: a Rác termálrészlegét a fővárosi közönség előtt is meg akarják nyitni. Üzleti terveikben nagyobb bevételt terveznek a fürdőből, mint a szállodaüzletágból. ZsA

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.