BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hat évvel ezelőtti szinten a turizmus

A kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek és a vendégéjszakák száma 2010-ben közel 2 százalékkal emelkedett az előző évhez viszonyítva a 2010 január-decemberi időszakban.

A szálláshelyek árbevétele folyó áron 4 százalékkal nőtt. A forgalom 73 százalékát képviselő szállodák vendégforgalma minden hónapban magasabb szintet ért el, mint a 2009-es referenciaértékek. Ebben a wellness-szállodák vendégforgalmának fellendülése meghatározó volt (mind a külföldiek, mind belföldiek esetében) - áll a KSH legfrissebb felmérésében

A belföldi vendégek száma összességében továbbra sem nőtt, így a belföldivendég-forgalom csupán 2 százalékkal haladta meg a 2009. évi alacsony bázist; a külföldi vendégek száma ugyanakkor 5 százalékkal emelkedett. A vendégforgalom összességében lényegében a 2004. évinek felelt meg. A vendéglátás tizenegy havi eladási forgalma is csupán 98,2 százaléka volt az előző év azonos időszakinak.

A vizsgált időszakban 3 millió 386 ezer külföldi vendég 9 millió 358 ezer vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken; a vendégek és az éjszakák száma egyaránt nőtt (5; illetve 1 százalékkal).

A külföldivendég-forgalom szerkezete továbbra is átalakulóban van. A legjelentősebb küldő országok közül a Németországból, Lengyelországból és az Egyesült Királyságból érkező vendégek éjszakáinak száma csökkent, miközben az Ausztriából, Olaszországból, Csehországból és az Egyesült Államokból érkezők esetében nőtt. A külföldivendég-forgalom jelentős részét realizáló szállodákban, a magasabb kategóriákban (öt-, négycsillagos egységek) jelentős növekedést jelentettek a szálláshelyek, a vendégek száma mintegy hatodával, a vendégéjszakáké 9–17 százalékkal bővült.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.