BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Milliárdokkal kisebb kaució

Tizedével kevesebb a kiutaztatást végző utazási iroda

Hárommilliárd forinttal kevesebb, a tavalyi 18 milliárddal szemben összesen 15 milliárd forint vagyoni biztosítékot igazoltak a 2011. évre a Magyarországon letelepedett, vagyoni biztosíték szolgáltatására kötelezett utazási irodák – mondta a Világgazdaságnak Lukács Balázs, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) főosztályvezető-helyettese. A csökkenés egyik valószínűsíthető oka, hogy a múlt év során jogszabálysértés miatt két nagy vagyoni biztosítékkal rendelkező utazásszervező engedélyét is visszavonta a hatóság, ezek összkauciója a 2010. évre szólóan 811 millió forint volt, amely az idén nem jelentkezik. Emellett a Magyar TUI Kft., amelynek tavaly közel 940 millió forint biztosítása volt, visszaadta engedélyét. Itthon jelenleg a TUI Österreich határon átnyúlóként folytat utazásszervezői, -közvetítői tevékenységet.

Ma Magyarországon 1160 bejegyzett utazási iroda működik, közülük 513 irodának kötelező kiutaztatási tevékenység, 417 utazásszervezőnek pedig belföldi utaztatás miatt kauciót letennie (a kettő közt átfedés van). Érdekesség, hogy a kiutaztatók száma egy év alatt nagyjából 10 százalékkal csökkent a tavalyi 574-ről. Lukács Balázs elmondta, hogy az idén közel kétezer adminisztratív ellenőrzést végeznek az irodák vagyoni biztosítékával kapcsolatban, év közben például kauciókipótlásra is kötelezhetik őket. NM

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.