BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Razzia a feketeirodák ellen

Kiszűrné a kormány az engedély nélküli utazásszervezőket – Tízmilliárdos az illegális piac

„Azonnali, teljes körű vizsgálatot rendelt el a nemzetgazdasági miniszter, hogy kiderüljön, hány utazási iroda végez engedély nélküli utaztatást” – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Ha a vizsgálat eredménye indokolja, akár jogszabályokat is módosíthatnak a feketeutaztatás visszaszorítása érdekében. A szakma már évek óta sürgetett hasonló razziát, mivel az illegális piac évente több tízmilliárd forintos kiesést okoz a szabályosan működő cégeknek és az államnak, a zugirodák pedig az utasokat is megkárosíthatják.

„A nemzetgazdasági miniszter utasította a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalt, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot, a Nemzeti Adó- és Vámhatóságot és a tárca Ellenőrzési Főosztályát, hogy a jogosulatlan utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenységet végző vállalkozások kiszűrésére soron kívül folytassanak le összehangolt vizsgálatot, és ennek tapasztalatai alapján tegyenek javaslatot a hatályos jogszabályok módosítására” – áll a tárca közleményében. A nemzetgazdasági miniszter egyben arra kérte a Gazdasági Versenyhivatalt, vizsgálja meg, hogy a jogosulatlan kereskedelmi gyakorlat – annak mértéke miatt – alkalmas-e a piac érdemi befolyásolására.

Az indoklás szerint az összehangolt razziára azért van szükség, mert csak engedéllyel és a jogszabályban előírt mértékű vagyoni biztosítékkal rendelkezve végezhetik tevékenységüket az utazásszervező és -közvetítő vállalkozások. Amelyik cég ezeket a feltételeket nem tartja be vagy megszegi, azzal szabálysértést követ el, így bírságra számíthat, és tevékenységének végzésétől egy évre is eltilthatják. Már az is tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősül, ha a vállalkozás valótlanul azt állítja, hogy rendelkezik utazásszervezésre vonatkozó engedéllyel. Az NGM nem kívánt lapunknak bővebb részleteket elárulni a tervezett akcióról, annak időtartamáról, a megvizsgálni kívánt cégek számáról.

„Örülünk a bejelentett intézkedésnek, hiszen évek óta sürgetjük az erőteljesebb, erényesebb fellépést az illegálisan működő utazási irodákkal szemben” – mondta a Világgazdaságnak Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) elnöke. Becsléseik szerint az 1150 irodát tömörítő legális utaztatási piac évi 180-190 milliárd forintos forgalmának 25-30 százalékára rúghat a fekete utazásszervezés, azaz további 45-50 milliárd forintnyi lehet az illegális piac nagysága. „Főként az iskolai kirándulásoknál, a buszos körutazásoknál, valamint a internetes értékesítésnél fordul elő engedély nélküli utazásszervezői tevékenység” – véli Molnár Gabriella, aki szerint az illegális utaztatás nemcsak az államot és a szabályosan működő irodákat károsítja meg, hanem az utasokat is. „Sokszor előfordult, hogy egy honlapon repülőjegyeket, utakat értékesítő vállalkozás egyik pillanatról a másikra nyom nélkül eltűnt, a befizetett díjakkal együtt” – magyarázta.

Tájékoztatása szerint az elmúlt években körülbelül száz esetben kaptak a tagirodáiktól illegális utazásszervezési tevékenységről bejelentést, ezeket azonnal továbbították a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnak. Meglátásuk szerint azonban a hatóság kis hatékonysággal működik, és gyakorlatilag tehetetlen a jogosulatlan szervezőkkel szemben, mivel a maximálisan kiszabható 100 ezer forintos bírságnak alig van visszatartó ereje. A MUISZ emiatt több ízben fordult a jogalkotókhoz, hogy megfelelő szabályozás létrehozásával tegyenek lépéseket az áldatlan állapotok megszüntetésére. A MUISZ az utazók felvilágosítását is fontosnak tartja: amíg vannak olyanok, akik minden körültekintés nélkül csak a legalacsonyabb ár miatt fordulnak illegális utazásszervezőkhöz, addig az ilyen vállalkozások működni is fognak.

Tanácsok a feketeirodák kiszűrésére

- csak olyan iroda szolgáltatásait vegyük igénybe, amely rendelkezik regisztrációs számmal, és utazási szerződést is kiállít

- a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal honlapján megtalálható az engedéllyel rendelkező utazási vállalkozók listája (www.mkeh.hu)

- kerüljük az irreálisan alacsony árú utakat

- a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal honlapján megtalálható az engedéllyel rendelkező utazási vállalkozók listája (www.mkeh.hu)

- kerüljük az irreálisan alacsony árú utakat-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.