BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több vendég, több éjszaka

A 2004-es szinten volt tavaly a szálláshelyek forgalma

Lassú fellendülés. A kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek és a vendégéjszakák száma 2010-ben közel 2 százalékkal emelkedett az előző évhez viszonyítva – közölte tegnap a KSH. Egyre több külföldi vendég jön hazánkba, a belföldiek száma azonban stagnál. A gyorsjelentés szerint a vendégforgalom összességében lényegében a 2004. évinek felel meg.

Tavaly összesen 3,385 millió külföldi vendég 9,358 millió éjszakát töltött el a hazai kereskedelmi szálláshelyeken; a vendégek és az éjszakák száma egyaránt nőtt (5, illetve 1 százalékkal). A forgalom szerkezete továbbra is átalakulóban van. A legjelentősebb küldő országok közül a Németországból, Lengyelországból és Nagy-Britanniából érkező vendégek éjszakáinak száma csökkent, miközben az Ausztriából, Olaszországból, Csehországból és az Egyesült Államokból érkezők esetében nőtt. A külföldi vendégek számának kismértékű emelkedése a Dél-, Nyugat-Dunántúl és a Budapest–Közép-Duna-vidék turisztikai régióban tapasztalható fellendülésnek köszönhető. A belföldi vendégek száma (3,918 millió fő) lényegében nem változott tavaly az előző évhez képest, miközben a vendégéjszakák száma 2 százalékkal emelkedett (9,672 millió vendégéjszaka).

A főbb régiós trendeket nézve a Balatonon eltöltött éjszakák száma 2010-ben a külföldiek és a belföldiek esetében 8, illetve 5 százalékkal esett vissza. A megfigyelt időszakban a balatoni gyógyszállodák vendégforgalma (leginkább a külföldivendég-éjszakák visszaesésének köszönhetően) 7 százalékkal csökkent, míg a wellness-szállodákban – részben a kapacitásnövekedés következtében – másfélszeresére nőtt az éjszakák száma az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Budapesten – a balatoni üdülőkörzettel ellentétben – zömében a visszatérőben lévő külföldi vendégeknek köszönhetően 5 százalékkal emelkedett a vendégéjszakák száma. Tavaly az Európa Kulturális Fővárosa címet viselő Pécsen mind a vendégek, mind a vendégéjszakák száma jelentősen nőtt (26, valamint 28 százalékkal). Bár csupán minden negyedik vendég volt külföldi a pécsi szálláshelyeken, számuk a dinamikus emelkedést követően közel háromnegyedével bővült az egy évvel ezelőttihez képest.


Csökkentek a szállodai átlagárak

A kereskedelmi szálláshelyek 2010. január–decemberben öszszesen 234 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 127 milliárd forint volt. Tavaly a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 14 223, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel 6375 forint volt. A Budapesten a három–öt csillagos kategóriákban a szobák átlagára 9000 és 31 000, az egy kiadható szobára jutó árbevétel 4000 és 18 000 forint körül alakult (ez körülbelül 32–112, illetve 14–65 eurónak felel meg). Az európai összehasonlításban is alacsony szállodai átlagárak 5 százalékos mérséklődése is hozzájárult a belföldi szállásdíjbevételek visszaeséséhez. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.