BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A líbiai olaj főleg Svájcnak hiányzik

A líbiai olaj kiesése Európában inkább Svájcot, Olaszországot és Írországot érinti érzékenyen, térségünk főként az egyébként stabil orosz szállításokra alapoz.

A líbiai olaj hiánya nem egyszerűen mennyiségi problémát jelent, hiszen az adott finomítók más-más minőségek feldolgozására rendezkedtek be, mutatott rá a most folyó konferencián Hugyecz Attila, az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének munkatársa.

Az Európai Unió országain belül Svájc, Olaszország és Íroroszág függ leginkább, 30 százalék körüli mértékben a líbiai olajszállításoktól. Ez azt is jelenti, hogy az adott országok olajellátása túlzottan nem sérül líbiai olaj nélkül, az országok vállalatai nagyon rossz helyzetbe kerülhetnek.

Annál erősebb Európa, ezen belül is térségünk és a Balkán függése az orosz olajszállításoktól. A magyar import közel egésze Oroszországból érkezik, mellettünk még tíz ország függése 70 százalék fölötti.
További részletek a holnapi Világgazdaságban

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.