BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bővül az SAP ügyfélközpontja

Nehéz jó nyelvtudással és műszaki vénával egyaránt rendelkező szakembereket találni

Az idén több mint 30 százalékkal növekedhet a létszám az SAP budapesti ügyféltámogató központjában – tudta meg a Világgazdaság Markus Hilkentől, a központ vezetőjétől. A német szoftverfejlesztő cég tíz éve hozta létre ezt a részleget, amelyet ma már globális feladatokkal bíz meg az anyaház, elsősorban a társaság szempontjából kulcsfontosságúnak számító német nyelvű területek SAP-ügyfeleinek – egyebek mellett az ingolstadti Audi-gyárnak – a támogatását látja el.

Egy évtizede hét emberrel kezdték, most az aktív létszám 110 az SAP budapesti ügyféltámogató központjában. Egyedül a legutóbbi gazdasági válság idején kellett 5 százalékkal csökkenteni az itteni létszámot. Az esztendő végére viszont már 150 főre lehet feltölteni – mondta az igazgató.

Az anyaház a múlt év végén döntött arról, hogy az ügyféltámogató központokban dolgozók számát az egyre gyarapodó ügyfélkör nyomán tovább növeli. Markus Hilken szerint Európán belül a legnagyobb bővülési lehetőséget az egyik stratégiai egységként számon tartott budapesti részleg kapta meg. Az első körben, vagyis ezekben a hetekben 10-12 üres állásra keresnek megfelelő jelentkezőket, ami a központ vezetője szerint a szakmai követelmények miatt egyáltalán nem egyszerű feladat. Az itt dolgozóktól minimum két idegen nyelv – elsősorban az angol és a német – üzleti szintű ismeretét várják el. Ugyanakkor nemcsak jó nyelvtudásra van szükség, hanem az ideális jelöltnek még kellő műszaki vénájúnak is kell lennie az állás betöltéséhez. A pályázónak nem szükséges műszaki diplomával rendelkeznie, de nagy előny, ha van. A jelentkezőknek az SAP nemcsak versenyképes fizetést kínál, hanem későbbi karrierépítési lehetőséget is a cég más területein, akár külföldön is.

Arra a kérdésre, hogy megoldhatja-e a munkaerő-problémát, ha a betöltendő állásokra nemcsak felsőfokú, hanem technikusi végzettségű jelentkezők is pályáznak, a központ vezetője így válaszol: „Európában máshol, ahol a képzésnek ez irányú feltételei jobbak, alkalmazunk technikusi végzettségűeket, de ez a szint ott is csak az induláshoz elegendő.”

A központtal kapcsolatban nemcsak az aktuális létszámbővítés a terv, hanem az is, hogy minél több feladatot idehozzanak a globális támogatási területről. Az itt dolgozó embereknek egyebek mellett most már a táblagépekkel is egyre mélyebben meg kell ismerkedniük. Az SAP-nál ugyanis a fejlesztők egy ideje már azon dolgoznak, hogy minél több üzleti alkalmazás kerülhessen fel ezekre az eszközökre. A cég mobiltechnológiára alapozó stratégiáját ezen kívül az okostelefonokra is építi.

Markus Hilken kettős választ adott arra a kérdésre, hogyan látja külföldiként Magyarország, a magyar gazdaság helyzetét. A külső szemlélő ítéletét szerinte erőteljesen befolyásolják az utóbbi hetek történései, például a médiatörvény uniós elutasítása. Mint mondta, a német lapokban Magyarországgal kapcsolatban ez ural mindent, ami miatt úgy gondolja, számos jó kezdeményezésről nem lehet olvasni. Itt élőként, aki magyar felesége révén szorosabb szállal is kötődik hozzánk, úgy látja, kezd jó irányt venni a gazdaságpolitika, főleg ami a megtakarításokat illeti. Érdemes lenne mielőbb növelni a munkába bevontak számát, most meglehetősen sokan élnek munkanélküliként. Azt is jónak tartaná, ha a kormány felszámolná a fekete- vagy szürkegazdaságot, ami közé a számla nélkül végzett munkák is sorolhatók. Mint mondja, kár, hogy az itteni emberekben még nem tudatosult eléggé, hogy ez a fajta hozzáállás nem „jófejség” vagy összekacsintás kérdése, hanem egyszerűen adócsalás, ami miatt az adószabályokat betartók terhei növekednek tovább. A kormány által kivetett ágazati különadóknak viszont nincs jó visszhangja befektetői körökben. Szerinte ez csak azoknál az ágazatoknál lehetne elfogadott, amelyek a válság idején állami mankót kaptak, mint amire a bankok esetében volt példa néhány európai országban.

Egyéb lehetőségek

Várhatóan egy éven belül további 10-15 százalékkal bővül a cég teljes magyarországi operációja – nyilatkozta lapunknak Ablonczy Balázs, az SAP Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. A jelenleg 420 főt foglalkoztató leányvállalat növekedésének motorja a nemzetközi támogatási központ, az okostelefonokra, mobil platformokra is programokat készítő helyi fejlesztőközpont és a Magyarországot kiszolgáló üzleti terület lesz. Az ügyvezető úgy látja, hogy a válsággal terhelt évek után kedvező tendenciák várhatók.

A főbb ügyfeleknek számító nagyvállalatok, valamint a kormányzati átalakítási törekvések jelentős informatikai projekteket generálnak majd, ebből az SAP magyar leánya is részesedhet.

A főbb ügyfeleknek számító nagyvállalatok, valamint a kormányzati átalakítási törekvések jelentős informatikai projekteket generálnak majd, ebből az SAP magyar leánya is részesedhet. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.