BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hat új szálloda Budapesten

Mostantól jellemzően gazdaságilag átgondolt, hiánypótló beruházások készülnek

Egyre kevesebb szálloda épül Budapesten, az idén hat átadása várható. A jövőben inkább a leromlott állapotú hotelek felújítása, szolgáltatási színvonalának emelése lesz napirenden.

Az idén az előzetes bejelentések alapján hat új szálloda átadása várható Budapesten a tavaly avatott nyolc után. A három-, négy és ötcsillagos, valamint apartmanhotelek mintegy négyszáz szobával bővítik a főváros kínálatát – derült ki a Colliers International 2011 első féléves szállodapiaci elemzéséből.

Az új fejlesztések terén látható csökkenés már egy hosszabb ideje alakuló tendencia része – mondta a Világgazdaságnak Balla Ákos, az értékbecslési, tanácsadási és piackutatási üzletág igazgatója. A beruházások viszszafogásának két főbb oka van: egyrészt a piacon most kevés az igazán „vakmerő” fejlesztő, másrészt pedig az ingatlanfejlesztés hitelezésének megszűnése miatt kevés a hotelépítés.

Némi mozgás azonban mégis várható a következő években, ha a korábban épült, alacsonyabb komfortfokozatú szállodákat felújítják a tulajdonosaik. Azokkal az épületekkel kell foglalkoznia egy előrelátó tulajdonosnak, amelyek leromlottak, esetleg már nem „trendik” a budapesti piacon, és mindenképpen frissítést igényelnek. Az is a régebbi hotelek felújításának igényét erősíti, hogy igen közel kerültünk a telítettségi állapothoz a piacon – teszi hozzá a szakember. Egyre több a jó minőségű, nagyon jó szolgáltatásokat nyújtó szálloda, így a több tízéves egységeket a versenyhelyzet miatt megéri magasabb szintre hozni.

Az esetleges adásvételekről szólva Balla Ákos elmondta, hogy jelentős tranzakciók nem történtek tavaly a nyílt piacon, és az idén is csak halvány esély mutatkozik erre. Ha egy ingatlan mégis gazdát cserélt, akkor az szinte minden esetben a hitelező bank tulajdonába került. Emellett több esetben is történt üzemeltetőváltás – ebből természetesen a vendégek semmit sem éreztek –, sőt pár hotel be is zárt 2010-ben. Már csak azért sem várható jelentős és nagyszámú akvizíció a piacon, mert az átlagosnál is rizikósabb befektetésről van szó. „Kizárólag abban az esetben indulhatna be a hotelek adásvétele, ha a mostani értéküknél olcsóbban kerülnének piacra, de erre nem igazán számítok” – fűzte hozzá Balla.

A korábbi viszonyokról kiderült, hogy a szállodafejlesztések aranykora 2005–06 környékén volt, amikor sokan igazi gazdasági átgondoltság és racionalitás nélkül vágtak bele egy beruházásba. A felelőtlen döntések korszaka 2008-ban véget ért, azóta úgy tűnik, hogy csak a megalapozott, kellően előkészített, a szolgáltatásaiban és koncepciójában hiánypótló projektek kapnak majd lehetőséget.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.