BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rekordár a T-Mobile USA-ért

A vételár egy részét európai terjeszkedésre fordíthatja a DT

Az elmúlt egy év legnagyobb felvásárlási ügyletének tekinthető az amerikai AT&T, valamint a Deutsche Telekom (DT) által megkötött legutóbbi szerződés, amelynek keretében a tengerentúli telefontársaság 39 milliárd dollárért megvette a német távközlési óriás amerikai leányvállalatát.

Az ügylet nemcsak a DT részvényárfolyamát befolyásolta kedvezően, hanem magyarországi érdekeltségéét, a Magyar Telekomét (MT) is. Nemzetközi elemzők nem vártak ekkora sikert az üzleti teljesítményével évek óta küszködő, a csoporton belül már fekete bárányként számon tartott T-Mobile USA eladásától. Itthon pedig a piac beárazta, hogy a vételárból hátha jut valami az MTelekomnak is. Megkeresésünkre a hazai leánycégnél nem kívánták kommentálni a fejleményeket.

A szerződésben rögzített vételárból a német cég 25 milliárd dollárt kap készpénzben, a fennmaradó 14 milliárd dollár értékben pedig 8 százalékos részesedést szerez az AT&T-ben. A kapott összegből 13 milliárd eurót (18,4 milliárd dollár) adósságainak csökkentésére fordít, így kötelezettségeit 30 százalékkal lefaraghatja. Ebből kívánja finanszírozni további európai terjeszkedését, ahonnan egyébként bevételeinek a 80 százaléka is ered. Ezenfelül jut még belőle németországi széles sávú hálózatának a fejlesztésére is.

A Deutsche Telekom tíz évvel ezelőtt lépett az amerikai piacra, miután akkori elnök-vezérigazgatója, Ron Sommer 28,5 milliárd dollárért megvette az ottani VoiceStream és Powertel szolgáltatót. Az elején még viszonylag jól is ment a tengerentúli üzlet, de az utóbbi négy-öt év már a csökkenő profitról, zsugorodó ügyfélbázisról szólt.

A T-Mobile USA megvétele még a hatóságok jóváhagyására vár, és az ügylet mérete miatt akár egy évet is igénybe vehet – írja a Bloomberg. Az amerikai távközlési hatóság (FCC), valamint a fogyasztóvédő csoportok ugyanis attól tartanak, hogy a megaüzlet csökkenti a versenyt és felfelé hajtja az árakat. Egy washingtoni médiacsoport, a The Free Press egyenesen arra buzdítja a hatóságokat, hogy mondjanak nemet az ügyletre.

A felvásárlással, amellyel az AT&T lekörözi legnagyobb riválisát, a Verizon Wirelesst, egyben a legnagyobb mobilszolgáltatóvá válik az USA-ban. Az EMarketer Inc. piackutató számításai szerint a két társaság együttes piaci részesedése 39 százalék. Az ügylettel az AT&T nemcsak a Verizon Wirelesst körözi le, hanem a rivális kérőt, a Sprintet „a dobogó harmadik fokára utasítja”.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.