BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szállodaipari fellendülés

TURIZMUS. A lassú fellendülés jelei mutatkoznak az európai szállodaiparban, az elmúlt év során ugyanis összesen 1,6 milliárd vendégéjszakát töltöttek el az Európai Unió (EU) országaiban található hotelekben és hasonló létesítményekben, ez 2,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban – közölte tegnap az Eurostat, az EU statisztikai hivatala. (Nálunk az uniós átlagnál egy fokkal jobb, 3,3 százalékos volt a bővülés.) A 2010-es enyhe növekedés két egymást követő évi visszaesés után következett be, 2008-ban 0,3, 2009-ben 3,7 százalékos volt a csökkenés.

Tavaly gyakorlatilag hónapról hónapra gyorsabban bővült a vendégéjszakák száma az előző év hasonló időszakához képest, januártól áprilisig még csak 1,7, az év utolsó négy hónapjában viszont például már 5,1 százalékos volt a növekedési ütem.

Régiós bontásban a balti országokban, valamint Máltán volt a legdinamikusabb, 11,0 és 14,1 százalék közötti a növekedés, míg Ausztriában, Franciaországban, Cipruson és Magyarországon ennél lassabban bővült a vendégéjszakák száma a hotelekben (2,2 és 3,3 százalék között). Romániában, Görögországban, Nagy-Britanniában, Szlovéniában és Olaszországban pedig még tavaly is recesszió volt a szállodaiparban (a legnagyobb, 8,7 százalékos mínusz Romániában, a legenyhébb, –0,8 százalék Olaszországban).

Érdekesség, hogy az európai uniós hotelek vendégéjszakáinak több mint 70 százaléka öt országban koncentrálódik: a legtöbb éjszakát a spanyol szállodákban töltötték (268 millió), utána következik Olaszország (245 millió), Németország (229 millió), Franciaország (196 millió) és Nagy-Britannia (166 millió).

Az elmúlt évben az európai uniós tagállamok hoteleiben töltött összes vendégéjszakának 45 százaléka külföldi vendégekhez köthető, 55 százalék pedig az adott ország lakosaihoz. Ha nem számítjuk a két földközi-tengeri szigetállamot, Máltát és Ciprust, ahol 95 és 90 százalék volt a külföldi vendégéjszakák aránya, akkor Észtországban, Lettországban, Görögországban, Ausztriában és Bulgáriában volt a legmagasabb, mindegyikben 70 százalék feletti a külföldiek aránya. Arányaiban a legkevesebb külföldi vendégéjszakát Romániában (18 százalék) és Németországban (21) regisztrálták. Tavaly egyébként az összes uniós tagállam szállodáiban és hasonló szálláshelyein nőtt a nem helybéliek által eltöltött vendégéjszakák száma, a legnagyobb mértékben Észtországban (16,9 százalék), Dániában (14,9), és Hollandiában (13,4). n N. M.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.