BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vége a turizmus válságának

Az idén már fellendülés jöhet a világ idegenforgalmában

A 2009-es zuhanás után a múlt évben magához tért a világ turizmusa, az idén pedig a javuló gazdasági környezetnek és a növekvő fogyasztói költéseknek köszönhetően lendületes növekedés következhet, és minden korábbi csúcsot megdönthet 2011-ben a nemzetközi idegenforgalom – derül ki az IPK International turisztikai piackutató cég World Travel Trends Report 2010/2011 felméréséből, amelyet a berlini ITB szakvásáron mutatott be. Tavaly – az IPK előzetes adatai szerint – a világ turizmusa visszapattant a mélypontjáról: a nemzetközi turistaérkezések száma 6-7 százalékkal, 935 millióra nőtt az egy évvel korábbihoz képest, és ami talán még fontosabb, 2 százalékkal a rekordévnek számító 2008-hoz képest is. Ez pedig azt jelenti, hogy már a válság előtti szintjét is meghaladta a nemzetközi idegenforgalom az utazások számát tekintve.

A turisták azonban még mindig igyekeznek spórolni, ezt mutatja, hogy a 2009-eshez képest csak 7 százalékkal költöttek több pénzt tavaly, összesen 781 milliárd eurót, ez még elmarad a csúcsnak számító 2008-as 800 milliárdtól. Az átlagos költés 2010-ben éjszakánként fejenként 107 euró, utazásonként pedig fejenként 1141 euró volt.

Általánosságban elmondható, hogy 2010-ben már többet utaztak az emberek, mint a válság első évében, ám az utazásaik időtartama rövidült, és óvatosabban is költöttek. Európában a nemzetközi és a belföldi turizmus is a világátlaghoz képest lassabban tért magához. Az idei év viszont már egyértelműen a bővülésé lesz az ágazat számára, a mértéke 3-5 százalékos lehet. N. M.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.