BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megújult a szabályozás a frekvenciadíjakra

Április elsejétől lépett hatályba a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének első rendelete a távközlési frekvenciák lekötési és használati díjainak szabályozásáról – derül ki a szakhatóság közleményéből. Az új szabályozás alapjaiban változtatja meg a mobilszolgáltatók által fizetendő frekvenciadíjak számítását, mert bevezeti a magyarországi piacra az európai trendeknek megfelelő sávdíj alkalmazását. A korábbi szabályozás a szolgáltatók által az adott mobilhálózatban működtetett rádió-adóvevő berendezések száma alapján vetette ki. Így arra az operátorra jutott nagyobb díjteher, amely többet fejlesztett.

Az új rendelettel kapcsolatban megkerestük az érintett távközlési szolgáltatókat. A Magyar Telekomnál jelezték, hogy még tanulmányozzák a rendeletet. Drozdy Győző, a Telenor Zrt. stratégiai tanácsadója kiemelte, hogy szerkezetében valóban sikerült elmozdulni a korábbi szabályozástól, a frekvenciasávonként kivetett díj megfelel az európai gyakorlatnak, és ily módon ösztönzi, a további beruházásokat. A díj mértéke ugyanakkor még mindig nagyon magas, így pénzügyileg nem jelent megtakarítást a szolgáltatóknak.

A Vodafone Zrt.-nél is üdvözlik a rendelet életbelépését; úgy látják, hogy az a korábbinál sokkal inkább támogatja a hálózati fejlesztéseket. Megjegyzik ugyanakkor, hogy a díjak mértékét illetően kedvezőbbet is el tudnának képzelni, de megértik, hogy rövid távon az állam számára ma igen korlátozottak a lehetőségek. Remélik, hogy középtávon a díjak mértékének felülvizsgálata is napirendre kerül. Ez különösen annak fényében fontos, hogy jönnek az új generációs technológiák (LTE, illetve az UMTS a 900 MHz-es sávban), amelyek új frekvenciasávok, -sávrészek használatbavételét jelentik. Ezekre nézve is nagyon fontos, hogy az állam – a frekvenciahasználati díjakon keresztül is – a díjrendeletben foglaltnál nagyobb mértékben ösztönözze a hálózatépítést, hogy a Digitális cselekvési tervben foglalt célkitűzések megvalósulhassanak. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.