BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sávos lett a frekvenciadíj

Az új fejlesztésekhez kedvezményt kaphatnak az operátorok

Másfél héttel az új frekvenciadíj-rendelet hatálybalépése után értékelte az ennek nyomán a hazai mobilpiacon várható változásokat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). Az április elsejétől élő új szabályozás már igazodik az európai gyakorlathoz, a szolgáltatók a tényleges használathoz idomulva sávonként fizetik a frekvenciadíjakat. A korábbi szabályozás a mobilhálózatban működtetett rádió adó-vevő egységek száma alapján vetette ki a díjat, ez a piaci szereplők szerint beruházásfékező hatású volt.

Az új rendelet közvetve és közvetlenül is ösztönözni kívánja a fejlesztéseket – mondta Szalai Annamária, az NMHH elnöke. A frekvenciasávonként fizetett díj kiszámíthatóbbá teszi a befektetéseket az alacsonyabb forgalmú területeken is, ez a közvetett hatás. Közvetlen ösztönzésnek pedig a jogszabályban szereplő, négy évre szóló 50 százalékos díjkedvezmény számíthat, amelyet vagy egy esetleges új piaci szereplő kaphat a beruházásai fejében, vagy a már piacon lévők az újabb fejlesztéseikre.

Az NMHH-rendelet egyelőre csak a mobilfrekvenciákkal foglalkozik. Hatálya azonban az öszszes frekvenciára – beleértve a műsorszórókét is – kiterjed majd, a többinek a felülvizsgálata jövőre várható – emelte ki Mátrai Gábor elnökhelyettes. Hozzátette: most van napirenden a GSM-spektrummal kapcsolatos uniós irányelvek átültetése is a hazai gyakorlatba; ebben a tagországok többségéhez képest késésben vagyunk, de amiben mégis élenjárók lehetünk, azáltal, hogy nálunk már az új generációs LTE-technológiára is lehet majd hasznosítani a frekvenciákat. Ezt követően kerülhet sor a mobilfrekvenciák pályáztatására, erre Mátrai Gábor szerint jó lenne, ha még az első fél évben sor kerülhetne. A döntés joga mindkét témában a távközlésért (is) felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztériumé, ahol legutóbb legkorábban őszi kiírást valószínűsítettek.

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója szerint nagyon sokat váratott magára a rendelet. Pozitívnak ítélte viszont a konzultációs folyamatot, amely jól mutatta, milyen lehetőségek rejlenek még a szabályozásban. Hozzátette: a három operátor együttvéve százmilliárd forintra rúgó beruházásokkal készül a generációváltásra, az LTE-technológiával 100 százalékos netlefedettség érhető el.

A frekvenciagazdálkodásban végbemenő változások forradalmasíthatják a távközlést Magyarországon – vélte Christopher Laska, a Telenor vezérigazgatója. Idézte a Boston Consulting felmérését, amely szerint az internet terjedése számottevően növelheti a GDP-t azáltal, hogy a 2020-ig tartó időszakban mintegy 88 ezer új munkahelyet teremthet, és akár 44 ezer új vállalkozás elindításához is vezethet.

Marchhart Pál, a Vodafone vezérigazgató-helyettese ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy az új szabályozás nem csökkenti lényegesen a szolgáltatók frekvenciadíjterheit, mivel az új díj mértéke a legmagasabbak között van Európában. Emlékeztetett rá, hogy a cégnél folyó hálózatfejlesztés révén egy év múlva 99 százalékos lehet itthon a mobilinternet-lefedettség. n S. Gy.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.