BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

E-freight – kísérleti program a logisztikában

Logisztika. Gyökeres változást hozhat az elektronikus fuvarkezelés (e-freight) a logisztikai ágazatban. Jelenleg egy átlagos légi szállításhoz közel 30 papíralapú okmányra van szükség, az e-freight bevezetésével ez a szám tízre csökkenhet.

A logisztikai ágazat egészét érintő e-freight kísérleti programot 2007-ben a Nemzetközi Légiszállítási Szövetség (IATA) indította el azzal a céllal, hogy a légi áruszállítási láncban a papír dokumentumokat fokozatosan az olcsóbb, pontosabb és megbízhatóbb elektronikus adatátvitel váltsa fel.

A DHL csoport 2007-től vesz részt a stratégiai projektben, és eddig a vállalat 44 országban lévő irodája csatlakozott a kezdeményezéshez. Az e-freight alkalmazásával csökkennek a dokumentumok feldolgozásából adódó költségek, a tranzitidő, a raktározás ideje és költsége. Az ágazat megtakarítása a cég becslései szerint éves szinten elérheti akár a 4,9 millió dollárt. Az alacsonyabb költségszint mellett az elektronikus megoldás megbízható és pontos, az online áru-nyomonkövetés miatt nagyobb átláthatóságot is teremt. A jelentős megtakarítás ellenére a dokumentumok beolvasásához szükséges új berendezések beszerzése és az elektronikus adatátviteli rendszerek kiépítése azonban költségekkel jár.

Az összes szállítmányhoz viszonyítva az e-freight küldemények aránya még mindig alacsony, átlagosan hat százalék, de egyes útvonalakon ez a szám eléri a 30 százalékot is. Öt-hat év távlatában a légi szállítmányozás teljesen megváltozik, a papírokat felváltják az e-dokumentumok. n M. K.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.