BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szócska: Népegészségügyi katasztrófahelyzet van

Népegészségügyi katasztrófahelyzet van Magyarországon, ezért megpróbálják hozzá igazítani az elérhető szűrőrendszereket, ösztönzőket, és a figyelemfelhívásra koncentrálnak - mondta ma a rizikófaktor teszt és prevenciós kampány indítóján Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár.

A 35-64 éves  férfiak 30,4 százaléka elhízott, 41,3 százaléka túlsúlyos. A nők esetében 29,7 százalék elhízott, 33,8 százalék túlsúlyos. A 7 éves gyerekek közül minden 5. fiú és minden 4. lány túlsúlyos, vagy elhízott. A 45-65 éves nők számára 2 évente ajánlott a mammográfiás emlőszűrés: a népegészségügyi célú szűrésen a megjelenési arány évek óta 40-50 százalék körüli.

A 25-65 éves nők számára 3 évente méhnyakszűrés, citológiai vizsgálattal ajánlott: a veszélyeztetett lakosság mintegy harmada vesz részt méhnyakszűrésen. A szexuális úton terjedő egyes betegségek ellen védőoltás is van – hazánkban már mintegy 210 önkormányzat részben, vagy egészben vásárolt megelőző oltóanyagot, így évente több ezer tinédzsert oltanak be.  Az 50-70 év közötti férfiak és nők számára ajánlott 2 évente vastagbél szűrésen részt venni, mégis évente közel  8500 új esetet regisztrálnak és 5000 beteg veszíti el életét.– sorolta az államtitkár az elrettentő adatokat.

A kampányban résztvevők a life.hu/rizikofaktor internetes oldalon kitölthetnek egy tesztet, amely megmutatja, hogy az életkorukból és életvitelükből adódóan milyen egészségügyi rizikófaktorokkal kell szembenézniük. Ha a teszt eredményeiből arra lehet következtetni, hogy az illető rizikócsoportba tartozik, azaz a jövőben nagyobb eséllyel kell számolnia bizonyos betegségekkel, a honlap egy térkép segítségével a lakó-, vagy tartózkodási helyéhez legközelebbi szűrő vagy ellátó pontra irányítja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.